Trump doet spoed​beroep aan Hooggerechtshof om in beslag genomen documenten te herzien

Trump doet spoed​beroep aan Hooggerechtshof om in beslag genomen documenten te herzien

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft het Hooggerechtshof verzocht een reeks aan documenten te beoordelen die door de federale wetshandhaving bij hem thuis in beslag zijn genomen. Dit deed hij in de hoop een uitspraak van een lagere rechter, die elke onafhankelijke beoordeling van de zogenaamd geclassificeerde papieren ontkende, ongedaan te maken.

Trump diende dinsdag een spoedberoep in bij het hoogste gerechtshof van Amerika en vroeg de rechters om een ​​recente beslissing van een federaal hof van beroep ongedaan te maken. Laatstgenoemde stond erop dat de documenten in kwestie in feite geclassificeerd zijn en eigendom zijn van de regering, in plaats van een voormalige opperbevelhebber.

“Elke limiet op de uitgebreide en transparante beoordeling van materialen die in beslag zijn genomen tijdens de buitengewone inval in het huis van een president, tast het vertrouwen van het publiek in ons rechtssysteem aan”, schreven advocaten van Trump in de aanvraag, eraan toevoegend dat “de regering heeft geprobeerd een geschil over documentbeheer strafbaar te stellen en nu een fel bezwaar maakt tegen een transparant proces dat zorgt voor het broodnodige overzicht.”

Het juridische team van Trump voerde aan dat een onafhankelijke beoordeling nodig is van 100 documenten die tijdens een FBI-inval van 8 augustus bij hem thuis in beslag zijn genomen, en zei dat een speciaal aangewezen gerechtelijke ambtenaar zou moeten “bepalen of documenten met classificatiemarkeringen in feite geclassificeerd zijn”. De ex-president beweert dat hij het materiaal heeft vrijgegeven voordat hij het Witte Huis verliet, zelfs sommige documenten met ‘Top Secret’-markeringen, hoewel het ministerie van Justitie beweerde dat sommige van de papieren zeer gevoelige informatie bevatten.

Mochten rechters het verzoek van Trump inwilligen, dan zullen de documenten worden geanalyseerd, hoewel de voormalige POTUS de rechtbank niet heeft gevraagd om een ​​eerdere uitspraak te herstellen, waarin stond dat het DOJ (Department of Justice) de vermeend geclassificeerde documenten niet kon gebruiken als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn acties na zijn vertrek. In plaats daarvan drong hij er bij de rechtbank op aan om de documenten gewoon terug te sturen naar Special Master Raymond Dearie, een externe rechter die eerder was aangewezen om de papieren te beoordelen.

Clarence Thomas van het Hooggerechtshof beval later het ministerie van Justitie om uiterlijk dinsdag te reageren op de noodaanvraag van Trump, hoewel de rechtbank zelf geen harde deadline heeft voor wanneer het op het beroep moet reageren.

Redactie: Het zou goed kunnen dat de documenten worden vrijgegeven, en vervolgens ‘per ongeluk’ dingen aan het licht komen die een zogenaamde coup veroorzaken. Maar zijn diegenen die de coup organiseren dan wel de nieuwe ‘helden’? Laat ons in de comments weten wat jij denkt.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.