Trump lanceert social mediakanaal Truth Social

Trump lanceert social mediakanaal Truth Social

‘We leven in een wereld waar de Taliban heel aanwezig is op Twitter, maar jullie favoriete Amerikaanse president het zwijgen wordt opgelegd. Dat is onacceptabel.’ Het zijn de woorden van oud-president Donald Trump. Hij lanceert een nieuw social mediakanaal: Truth Social. Naar verwachting kunnen mensen er begin 2022 gebruik van maken.

Begin dit jaar werd Trump de toegang tot zijn favoriete mediakanaal Twitter ontzegd door het Big Techbedrijf. Trump Media & Technology Group (TMTG) heeft nu een nieuw platform ontwikkeld. Het lijkt op een kruising van Twitter en Facebook, zo is te zien in een presentatievideo van TMTG. De filosofie achter Truth Social rust volgens de website van het bedrijf op drie peilers: Geen politieke discriminatie, geen ruimte voor cancelculture en verzet tegen Big Tech.

Achterban

Met het initiatief hoopt Trump weer te communiceren met de vele mensen die hij eerder via Twitter bereikte. Truth Social zou hem kunnen helpen bij het creëren en vasthouden van een politieke achterban. Geluiden dat Trump zich weer kandidaat wil stellen voor het presidentschap van de Verenigde Staten klinken al geruime tijd.

Naast politieke invloed zal Trump ook financieel baat hebben bij Truth Social. Dat geldt ook voor de streamingdienst die is aangekondigd: TMTG+. De dienst zal het medialandschap ter rechterzijde veranderen. Zenders zoals Newsmax bereikten eerder veel Trump-stemmers, terwijl de relatie met Fox de laatste tijd is vertroebeld. TMGT+ zal in dezelfde vijver vissen.

Vraagteken

Het is voor politieke commentatoren de vraag of Trump via de nieuwe media van TMTG nieuwe aanhangers aan zich kan binden en oude supporters weer voor zich kan winnen. Daarnaast is de grote vraag of Social Truth is opgewassen tegen diensten zoals Twitter: wanneer een social mediakanaal eenmaal een bepaalde hoeveelheid gebruikers heeft, wordt het steeds lastiger voor nieuwe gebruikers zich daaraan te onttrekken.

Wie bijvoorbeeld Signal wil gebruiken als alternatief voor WhatsApp, zal zijn contacten moeten overhalen hetzelfde te doen. Alleen als zij ook de overstap willen maken naar een dienst die ze niet kennen en waar hun vrienden niet opzitten, heeft het kans van slagen. Desalniettemin: de onvrede over (vermeende) censuur en politieke bias van Big Techbedrijven zoals Twitter en Facebook leeft in de samenleving en groeit met de dag.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.