Trump ‘onthult’ hoe hij het conflict in Oekraïne zou beëindigen

Trump ‘onthult’ hoe hij het conflict in Oekraïne zou beëindigen

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump beweert dat hij het conflict in Oekraïne binnen enkele uren zal beëindigen als hij de presidentsverkiezingen in 2024 wint, door rechtstreeks een beroep te doen op de presidenten van Rusland en Oekraïne.

Tijdens een bijeenkomst in Florida op maandag werd Trump gevraagd wat hij zou doen om een ​​einde te maken aan de vijandelijkheden, en hij antwoordde dat hij in actie zou komen – nog voordat hij zou worden beëdigd.

“Ik begin door letterlijk te bellen, niet vanaf de dag dat ik het overneem, maar vanaf de avond dat ik win. En ik zal twee mensen bellen … [Russische president Vladimir] Poetin … en [Oekraïense president Volodymyr] Zelensky. En ik zeg dat we elkaar gaan ontmoeten. Ik garandeer je dat ik dat zou kunnen oplossen.

“Ik zal een man dit vertellen, en ik zal de andere man vertellen dat… We zouden binnen 24 uur een deal hebben gesloten”, zei hij.

Trump vervolgde met te zeggen dat “het blijven sponseren” van Oekraïne een vreedzame regeling vertraagt ​​en “veel mensen doodt”.

In de afgelopen maanden heeft Trump de VS herhaaldelijk opgeroepen om het voortouw te nemen bij de onderhandelingen over een vredesregeling in Oekraïne, terwijl hij de manier waarop president Joe Biden het conflict heeft aangepakt op de korrel nam. Eind januari beweerde hij dat zijn opvolger “ons aan de rand van de Derde Wereldoorlog heeft gebracht” door “zwakte en incompetentie”.

Hij veroordeelde ook het besluit van de VS om M1 Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen en zei dat dit een nucleaire oorlog zou kunnen veroorzaken.

De opmerkingen van Trump kwamen toen Biden maandag een verrassingsbezoek bracht aan Kiev om Zelensky persoonlijk te ontmoeten, terwijl hij nog eens $500 miljoen aan ‘veiligheidshulp’ aan Oekraïne beloofde, waaronder meer artilleriemunitie, raketten en antipantsersystemen.

Rusland heeft het Westen herhaaldelijk gewaarschuwd om Oekraïne niet van wapens te voorzien, met het argument dat dit het conflict alleen maar zal verlengen. Moskou heeft ook gezegd dat wapenleveranties het Westen tot een directe partij bij de vijandelijkheden maken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.