Tsjechen demonstreren massaal tegen regering: “Jullie vernietigen onze economie” (video’s)

Tsjechen demonstreren massaal tegen regering: “Jullie vernietigen onze economie” (video’s)

Tienduizenden demonstranten verzamelden zich afgelopen zaterdag in het centrum van Praag voor een mars genaamd ‘Czech Republic First’, waarin de regering werd opgeroepen af ​​te treden vanwege de stijgende energieprijzen en inflatie, en de anti-Russische sancties te laten vallen.

Volgens schattingen van de politie namen zo’n 70.000 deel aan de rally, waar de organisatoren het aantal op 100.000 schatten. Het evenement bracht mensen uit het hele politieke spectrum samen, waarbij de Communistische Partij en de rechtse Partij voor Vrijheid en Directe Democratie deelnamen.

“Het doel van onze demonstratie is om verandering te eisen, vooral bij het oplossen van de kwestie omtrent energieprijzen, vooral elektriciteit en gas, die onze economie dit najaar zullen vernietigen”, vertelde een van de medeorganisatoren van het evenement, sociaaldemocraat Jiri Havel, aan lokale media.

De demonstranten eisten dat de Tsjechische Republiek een neutraal militair standpunt inneemt en directe contracten afsluit met aardgasleveranciers, waaronder Rusland. Ze veroordeelden ook de regering voor het steunen van EU-sancties tegen Moskou, die sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn aangenomen.

“Het beste voor de Oekraïners en twee truien voor ons”, stond op een van de spandoeken die tijdens het evenement werden getoond, verwijzend naar de stijgende verwarmingskosten en mogelijke energiebesparingen in de winter.

Het protest kwam een ​​dag nadat de regering een motie van wantrouwen over dezelfde kwesties had overleefd, waarbij de oppositie haar beschuldigde van passiviteit in het licht van de stijgende energieprijzen en inflatie.

De Tsjechische premier Petr Fiala, die een centrumrechtse coalitie leidt, beschuldigde de demonstranten er snel van dat ze tegen de belangen van het land handelden, waarbij hij leek te impliceren dat het Kremlin een handje zou hebben geholpen in de onrust die de protesten met zich meebrachten.

“Het protest op het Wenceslasplein werd opgeroepen door krachten die pro-Russisch zijn, dicht bij extreme posities staan ​​en tegen de belangen van de Tsjechische Republiek zijn”, vertelde hij aan de omroep CTK. “Het is duidelijk dat er op ons grondgebied Russische propaganda- en desinformatiecampagnes zijn en dat sommige mensen er gewoon naar luisteren.”, zei hij.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.