Verdachten doodsbedreigingen Mark Rutte voor de rechter

Verdachten doodsbedreigingen Mark Rutte voor de rechter

Yavuz O. en T el M. moeten volgende week voor de rechtbank in Den Haag verschijnen wegens doodsbedreigingen aan het adres van demissionair minister-president Mark Rutte. De 22-jarige Yavuz O. wordt bovendien beschuldigd van bedreiging en opruiing met terroristisch oogmerk.

Yavuz O. is een Amsterdammer die opriep ‘het parlement te bestormen’ en ‘met dodelijk geweld die zooi op (te) ruimen.’ Via Telegram ging hij op zoek naar ‘strijders die het zat zijn en hun vrijheid eisen.’ Een directe aansporing tot moord wordt ook gelezen in de volgende oproep: ‘Raam open. Gun naar buiten. Knallen maar.’

De 35 -jarige T el M. wordt een lichter vergrijp ten laste gelegd. Hij moet voorkomen voor de politierechter. In mei belde hij met de Tweede Kamer: “Als hij vandaag niet zorgt dat de chip uit mijn lichaam gaat, dan zorg ik er letterlijk voor dat hij een kogel door zijn kop krijgt. Dus, ga dat maar regelen!”

Het is niet voor het eerst dat politici bedreigd worden. In september werden negen mensen aangehouden in Eindhoven. Zij vormden een terreurgroep met jihadistische kenmerken en bereidden volgens berichtgeving aanslagen voor op Rutte, PVV-leider Geert Wilders en FvD-voorman Thierry Baudet.

Op dinsdag 12 oktober stond een andere man terecht vanwege het bedreigen van D66-leider Sigrid Kaag. Hugo de Jonge ontvangt veel bedreigingen, onder meer via social media. Geert Wilders wordt al jaren beveiligd. In de nazomer kwam er een discussie op gang over het beveiligen van politici. Opiniemakers en experts vonden een zwaardere beveiliging van mensen zoals Rutte gerechtvaardigd.

Het gesprek kwam niet alleen op gang vanwege een stijging in het aantal (meldingen van) bedreigingen maar ook door de moord op Peter R. de Vries. De misdaadjournalist overleed in juli. Hij werd neergeschoten in Amsterdam nadat hij de studio van het tv-programma RTL Boulevard had verlaten. De Vries sloeg persoonsbeveiliging altijd af.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.