Tweede Kamer verwerpt motie tegen sociaalkrediet-systeem

Tweede Kamer verwerpt motie tegen sociaalkrediet-systeem

De motie tegen een sociaalkrediet-systeem is verworpen. Pepijn van Houwelingen had op 7 oktober jl. in de Tweede Kamer een motie ingediend namens Forum voor Democratie (FvD). Hij verzocht de regering om uit te sluiten dat er ooit een dergelijk systeem in Nederland zou worden ingevoerd. 

Van Houwelingen had de motie ingediend met het oog op het sociaal kredietsysteem zoals dat volgens hem in China is ingevoerd. Een sociaalkrediet-systeem wordt gekenmerkt door een hoge mate van controle. De huidige technologie maakt het mogelijk burgers te volgen met onder meer camera’s, QR-codes, en digitalisering van het betalingsverkeer. Dat maakt het mogelijk om doen en laten van burgers tot in detail te registreren.

Vrijheid

In China zijn er veel regels waar de bevolking zich aan moet houden. Degenen die zich houden aan de regels worden in een sociaalkrediet-systeem beloond. Bepaalde privileges van het systeem vallen hem ten deel. Wie dat echter niet doet wordt gestraft: die kan bijvoorbeeld niet meer reizen of geen baan krijgen bij de overheid. Zo is er volgens het Tweede Kamerlid in China sprake van een totalitair bewind dat de bevolking maar weinig vrijheid laat. Hij wil niet dat Nederlanders ook op zo’n manier moeten leven. Hij schrijft in zijn motie dat ‘een dergelijk systeem een grove inbreuk maakt op privacy, lichamelijke integriteit en vrijheid.’

Dichterbij

De zorgen van Van Houwelingen komen voort uit de maatschappelijke ontwikkelingen die hij ziet sinds de corona-uitbraak: de vaccinatiedrang en -dwang door werkgevers en het toegangsbewijs voor het café bijvoorbeeld. Dat zijn volgens hem illustraties van een steeds verdere inperking van burgerlijke vrijheid. In omringende landen moet soms de gehele beroepsbevolking getest of gevaccineerd zijn. De politicus is bang dat Nederland ook die kant op gaat.

Dat de nieuwe regels tijdelijk zijn is volgens hem schijn: ze zullen gebruikt worden als totalitair controlemiddel. Met de invoering van de coronapas met QR-code zouden mensen alvast wennen aan het gebruik van de codes. En zo is het land op weg een QR-maatschappij te worden, meent het Tweede Kamerlid.

Sociaalkrediet-systeem in de media

Een bijdrage van Erik Boomsma sluit aan op de zorgen van Van Houwelingen. In onderstaande uitzending van Café Weltschmerz legt hij duidelijk uit wat de nieuwste technologische ontwikkelingen zijn en welke maatschappelijke implicaties ze kunnen hebben. Ook Boomsma ziet een verregaande controle op doen en laten van de burger en een grote inperking van vrijheden.

Wat is het werkelijke doel?

Het sociaalkrediet-systeem is ook onderwerp van een nieuwe tv-serie die in de toekomst wordt uitgezonden door KRO-NCRV: Arcadia. Lees daar hier meer over.

Van Houwelingen is een paar keer te gast geweest bij Café Weltschmerz om diverse onderwerpen te bespreken. Bekijk hier de meest recente uitzending waarin de tunnelvisie en het “sekte-achtige gedrag” van het ministerie van Volksgezondheid besproken wordt.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.