Twitter stopt met handhaven ‘desinformatiebeleid’ en overtreders krijgen accounts terug

Twitter stopt met handhaven ‘desinformatiebeleid’ en overtreders krijgen accounts terug

Twitter heeft gezegd dat het haar beleid ‘inzake onjuiste informatie over het coronavirus’ niet langer zal handhaven, volgens een update op de Covid-19-transparantiepagina van het platform, die vorige week werd gepost. Deze wijziging kwam toen de nieuwe eigenaar Elon Musk een “algemene amnestie” aankondigde voor eerder opgeschorte accounts.

Het desinformatiebeleid werd aanvankelijk ontwikkeld in 2020 tijdens de uitbraak van Covid-19 en was bedoeld om “schadelijke” misleidende berichten over het coronavirus, overheidsbeleid om de verspreiding ervan tegen te gaan en gerelateerde vaccins te bestrijden.

Gebruikers die de regels schonden, kregen waarschuwingen. Na twee of drie waarschuwingen werden hun accounts voor 12 uur opgeschort. Na vier werden ze een week geblokkeerd, waar overtreders met meer dan vijf strikes permanent van het platform werden verbannen.

Volgens statistieken die door Twitter zelf zijn gepubliceerd, hebben de moderators van het platform tussen januari 2020 en september 2022 meer dan 11,72 miljoen accounts waarschuwingen gegeven en meer dan 11.000 geschorst wegens het overtreden van de regel. Ze hebben onder het beleid ook wereldwijd meer dan 100.000 tweets verwijderd.

Het uitgebreide moderatiebeleid werd een onderwerp van verhitte discussies. Sommigen riepen op tot meer censuur van berichten die als schadelijk worden beschouwd, terwijl anderen beweerden dat dit neerkwam op onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting.

Sinds Musk vorige maand Twitter voor 44 miljard dollar heeft overgenomen, heeft hij een aantal drastische veranderingen bij het bedrijf doorgevoerd, waaronder het ontslaan van bijna tweederde van het personeel en het aanzienlijk verminderen van de moderatie- en managementteams van de site.

Voorafgaand aan Thanksgiving zei de miljardair ook een ​​”algemene amnestie” uit te willen voeren, waarbij tot een onbepaald aantal opgeschorte accounts weer toegang krijgen. Dit, na het houden van Twitter-peiling, waarin meer dan 72,4% van de 3,1 miljoen respondenten aangaf deze actie te steunen.

‘Critici’ hebben betoogd dat de sociale netwerkdienst binnenkort een ‘broeinest zou kunnen worden voor desinformatie, rechtsextremisme en haatdragende taal’. Musk heeft er echter op aangedrongen dat hij wil dat Twitter een gelijk speelveld wordt en een bolwerk van vrijheid van meningsuiting waar mensen vreedzaam van gedachten kunnen wisselen over een breed scala aan onderwerpen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.