U.S.A.! U.S.A.! Trumpiaanse taferelen bij eerste State of the Union Joe Biden

U.S.A.! U.S.A.! Trumpiaanse taferelen bij eerste State of the Union Joe Biden

“Kijk jongens, economen spreken van groeiende productiviteit, ik noem het Building a Better America.” De woorden van Donald Trump, die ingewikkelde economische analyses zojuist had uitgelegd voor de gewone man a.k.a. Joe Sixpack, werden ontvangen met applaus en gejoel: “U.S.A.! U.S.A.!” Stop, spoel nog even terug. Het was niet Trump maar Joe Biden. Met een kruising van ‘Make America Great Again’ en ‘Build Back Better’ vertelde hij het Amerikaanse volk hoe de vlag er in hun land bijstaat. De State of the Union: serieus moment van reflectie of georkestreerd spektakel?

“Verlaag de kosten, niet de lonen,” aldus Biden die zijn strategie om inflatie te bestrijden uiteen zette tijdens zijn eerste State of the Union op 1 maart jongstleden. Daarvoor zou de productie naar Amerika gehaald moeten worden, wat opmerkelijk is aangezien veel productie vooral is verplaatst naar lagelonenlanden om de kosten te drukken. “Dat betekent dat we in ons land meer auto’s en halfgeleiders moeten maken. Meer infrastructuur en innovatie in Amerika. Meer goederen die sneller en goedkoper het land doorkruisen. Meer banen die goed betalen. Laten we hier onze spullen maken in plaats van te leunen op buitenlandse toelevering.”

America First dus?

Er waren niet veel politici die pen en papier erbij pakten om de uitvoerbaarheid van de president zijn plannen te toetsen, overrompeld als ze waren door de woorden van Biden. Hij raakte een gevoelige patriottistische snaar. Vele aanwezigen in het parlement stonden op en klapten lang, waarna ze ‘U.S.A!, U.S.A.!’ begonnen te scanderen, iets wat vele mensen in het Noord-Amerikaanse land jarenlang vooral als plat, nationalistisch en redneck zagen. Hieronder een video van de passage, geplaatst door de New York Times op Twitter. Een Twitteraar laat zijn ongeloof blijken in zijn commentaar: ‘Wacht, America First dus?’, verwijst hij naar de slogan van Donald Trump, de voorganger van Biden. Hij schrijft verder: ‘Ik dacht dat nationalisme niet goed was?’

Anderen gaan dieper in op de toespraak van Biden, zoals het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Russ Fulcher. Hij stipt een paar zaken aan waar Biden in zijn ogen iets anders zegt dan wat hij doet, van inflatiebeleid (‘onder zijn leiding de hoogste inflatie sinds 1981’) tot de financiering van de politie (eerder uitte hij zich sympathiek tegenover het idee van het financieel uitkleden van de politie, nu wil hij juist investeren). Ook politiek commentator met conservatief-rechtse inborst Ben Shapiro zal niet snel worden aangenomen als speechschrijver van Biden. Hij gaat er goed voor zitten en brandt de State of the Union in tien minuten tot de grond toe af: “Je sloot ons af van binnenlandse energiebronnen om in zee te gaan met de Russen voor de levering van gas,” stelt hij onder meer. Zijn video volgt na onderstaande tweet van Fulcher.

Schouwspel

Er zijn mensen die de politieke bijeenkomst geen diepgaande analyse waard vinden. Ze zien het vooral als een groot mediamoment voor de president, een schouwspel dat tegenstrijdigheden in beleid, onvervulde beloftes, halve en hele leugens, gesimplificeerde voorstellingen van de werkelijkheid en schimmig lobbywerk moet maskeren. Je kunt er maar het beste om lachen. Comedian Dave Rubin plaats een spotprent met daarin Joe Biden als kleine peuter. De president wordt door veel Amerikanen gezien als een stroman die moeite heeft dingen te onthouden en uit te spreken. Biden bevestigde dit beeld meerdere malen, onder meer door Oekraïners met Iraniërs te verwarren: “Poetin heeft Kiev misschien wel ingesloten met tanks maar hij zal nooit het hart van de Iraniërs winnen.”

Het fragment onder de post van Rubin zoekt ook de lach. De kijker ziet Nancy Pelosi, Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, achter de president zitten. Ze straalt een bijkans hysterische euforie uit- in tegenstelling tot de speeches van Trump die ze eerder bijwoonde- terwijl Biden spreekt, en staat op, klaar om te applaudisseren. Het ziet er erg geforceerd uit. Evelyn Rae schrijft er als commentaar bij: ‘Iemand vergist zich backstage met de touwtjes van de marionet.’ Ook zij refereert aan de politiek leider als een door beleidsmakers gedresseerd hondje.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.