Uitbraak van Marburgvirus in Afrika: komt een nieuwe pandemie dichterbij?

Uitbraak van Marburgvirus in Afrika: komt een nieuwe pandemie dichterbij?

Onlangs werden we opgeschrikt door een alarmerend bericht op het NOS Radio 1 Journaal vanwege een uitbraak van het Marburgvirus in Equatoriaal-Guinea in Afrika. Nou wil het toeval dat stichting Vaccinvrij op 29 oktober 2021 al een video over dit virus online zette. Aanleiding was toen dat er voor het Marburgvirus al een PCR-test en een nieuw vaccin zijn ontwikkeld, terwijl deze ziekte ernstig zou zijn, maar tegelijkertijd nauwelijks voorkomt. Besmetting gaat namelijk van mens op mens via direct contact, niet via de lucht, waardoor verspreiding niet supersnel gaat. Waarom werden deze grote investeringen gedaan? En door wie? Liggen er al een tijdje plannen voor een nieuwe pandemie klaar?

Eerst een samenvatting van wat Alma Tostman, epidemioloog van Radboud MC, bij NPO1 op 14 februari zei:

“Het is een ernstig virus dat op Ebola lijkt. Je krijgt hoge koorts en diarree. Organen kunnen uitvallen en intern gaan bloeden (hemorragische bloedingen genoemd). Veel mensen overlijden na een ruime week. Genoeg reden dus om alarm te slaan en een groot contactonderzoek in te stellen, zodat het virus zich niet verder verspreidt. De natuurlijke gastheer voor dit virus is de fruitbat, ene grote vleermuis. Soms raakt iemand door zo’n vleermuis besmet en dan kan er een uitbraak ontstaan, omdat een ziek iemand vervolgens een ander mens kan besmetten. En dat is in Equatoriaal-Guinea, in het westen van Afrika, gebeurd. Er zijn op dit moment negen mensen overleden en er zijn zestien mensen onder verdenking. Tweehonderd mensen zitten in quarantaine. Het is belangrijk om de ziekte vroeg vast te stellen, want ook al is er geen behandeling beschikbaar, je kunt in een ziekenhuis wel een ondersteunende behandeling geven en symptomen bestrijden. Daar hangen de overlevingskansen mee samen. De verspreiding van het Marburgvirus gaat niet via de lucht, maar alleen door direct contact met een besmet iemand.”

Tot zover de uitleg op Radio 1 over het Marburgvirus en de huidige uitbraak. Nu door naar de video die al op 29 oktober 2021 op de website van stichting Vaccinvrij online is gezet. Hierin legt Sietske Hoogenboom uit dat zij meer van het Marburgvirus wilde weten, omdat ze het bijzonder vond dat er al een tijdje een PCR-test en vaccin tegen dit virus klaarliggen. Waarom deze grootschalige investeringen, vraagt zij zich af. Een aantal belangrijke punten uit deze video:

• Het Marburgvirus is dodelijk, maar komt niet veel voor. Symptomen zijn ondermeer koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en zere keel (fase 1) en fase 2: braken, diarree, huiduitslag, lever- en nierfalen, en soms in- en uitwendige bloedingen. Dit soort symptomen komen ook bij andere virusziekten voor, zoals Ebola (een zusje wel van Marbur), maar ook bij ondermeer malaria, meningitis, tyfus en andere hemorragische koortsen.
• In 1967 zijn er in Duitsland voor het eerst aanwijzingen voor dit virus, waarbij 7 van de 29 geïnfecteerden stierven. In de jaren daarna is er af en toe een uitbraak geweest. In totaal hebben wereldwijd in totaal 500 mensen met dit virus te maken gehad. De recentste uitbraken waren in 2017 met drie overledenen en in 2021 in Guinea overleed een persoon. En nu speelt het dus weer, zoals in het Radio 1 bericht bekend werd gemaakt.
• De ziekte is ernstig, maar komt nauwelijks voor. Toch gebeurt er van alles: in 2015 stelt de WHO een lijst op met de ziektes die mogelijk tot grote epidemieën kunnen leiden. Hoe komt de WHO erbij dat het ooit een probleem zou kunnen gaan worden, zo vraagt Hoogenboom zich af, gezien het verleden van dit virus.
• In november 2018 produceert het bedrijf Novacyt een PCR-test voor het Marburgvirus. Aan wie kun je deze test verkopen, voor een ziekte – nogmaals – die nauwelijks voorkomt?
• Ook wordt er alvast via wetenschappelijke onderzoeken alvast een balletje opgegooid dat asymptomatische besmetting mogelijk is met het Marburgvirus. En dan is asymptomatische overdracht wellicht ook mogelijk. En dan zijn er PCR-testen nodig, die dus door Novacyt worden gemaakt (dit bedrijf maakt ook ondermeer corona-PCR-testen).
• Februari 2020 gaat nog een bedrijf Soligenix zich bemoeien met het Marburgvirus vanwege prioriteiten van de overheid. Waarom is het opeens een prioriteit, terwijl er toch niet veel mensen aan overlijden? Wat is het voor een soort bedrijf? Zij focussen zich op behandeling van zeldzame ziekten, maar wat is commerciële basis? De financiële situatie is niet heel gezond, ze lijden veel verlies en hebben bijna geen omzet. In 2020 lijden ze 17 miljoen dollar verlies en daar staat bijna geen omzet tegenover. Waarin is geïnvesteerd? Misschien wel in vaccins? Van wie is Soligenix trouwens? Dat blijken ondermeer de Vanguard Group en Goldman Sachs te zijn.
• Soligenix produceert ook Rivax, en dat blijkt een antigif te zijn tegen ricine, dat is een giftige stof die afkomstig is van de bonen van de wonderboom, een sierplant die uit Afrika afkomstig is. Het is een makkelijk te winnen stof, en kan voor oorlogsvoering gebruikt worden. De klachten van een ricinevergiftiging zijn volgens Wikipedia: zwakte, koorts, luchtwegschade, benauwd, gewrichtsklachten, braken, krampen, diarree en neurologische aandoeningen. Je hebt maar weinig van ricine nodig voor een dodelijke dosis, het is het krachtigst wanneer het wordt geïnjecteerd. Maar waarom zou je een vaccin maken tegen ricine? Vergiftiging is ernstig, maar komt zelden voor – net als bij besmetting van het Marburgvirus.
• Overwegingen van Hoogenboom: Er zijn wel wat overeenkomsten in de symptomen van ricinevergifting en het Marburgvirus. Ricinevergiftiging zou bedekt kunnen worden met de ‘mantel der Marburg’, zegt zij. Verder zou Marburg de schuld kunnen krijgen van de toenemende vaccinatieschade. En misschien zit er wel stiekem ricine in het Marburgvaccin. Bij ricinevergifting is er dan ook Rivax beschikbaar. Misschien komen het probleem en de oplossing straks wel van dezelfde fabrikant.

Ook al heeft Hoogenboom dus nog veel vragen, in haar ogen is het zeker dat er een Marburgplan klaarligt. Zij noemt het onzeker wat de termijn is en wat de wijze waarop het wordt uitgerold zal zijn, maar dat het er een plan klaarligt staat als paal boven water, zegt zij.

Nog een paar jaartallen: op 22 april 2021 kondigt GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations) een mogelijke pandemie van het Marburgvirus aan. En Bill en Melinda Gates bereiden zich in ieder geval alvast voor op een volgende pandemie, zo vertelden ze op 8 oktober 2021. Volgens hen zal deze pandemie zeker alle aandacht krijgen.

Waar staan we nu? Het nieuwsbericht op Radio 1 is zeker reden tot alertheid. In ieder geval is de WHO alert en roept een spoedvergadering bij elkaar in verband met de uitbraak.  Het is om z’n minst interessant te noemen wat de aanpak van de WHO zal zijn. Als die vaccins en PCR-testen betreft, dan weten we wellicht waar de plannen heengaan..

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.