Uitslag Donbass-referendum zeer overtuigend: 99% maakt statement

Uitslag Donbass-referendum zeer overtuigend: 99% maakt statement

De eerder door Moskou erkende republieken hebben op basis van voorlopige peilingen ervoor gekozen om zich bij Rusland aan te sluiten. Volgens lokale verkiezingscommissies steunt de meerderheid van de burgers van zowel de Volksrepublieken Donetsk als Lugansk (DPR en LPR) het idee om zich te verenigen met Rusland.

In de DPR steunde meer dan 99% van de kiezers het idee om zich bij Rusland aan te sluiten, schetsen vroege officiële cijfers. Het referendum in de LPR leverde een vergelijkbaar resultaat op, met meer dan 98% van de kiezers achter de mogelijke hereniging. In beide republieken zijn alle stembiljetten al geteld, voegde de lokale overheid eraan toe.

De peilingen werden uitgevoerd in de republieken, evenals in de door Moskou gecontroleerde delen van de Oekraïense regio’s Zaporozhye en Cherson, tussen 23 en 27 september.

Beide republieken – die zich afscheidden van Kiev in de nasleep van de Maidan-coup van 2014 en het conflict in het oosten van Oekraïne dat daarop volgde – hebben een opkomst van meer dan 80% laten zien voor de referenda, zo blijkt uit officiële cijfers.

Niet erkend door Oekraïne

Oekraïne en haar westerse aanhangers hebben de referenda over toetreding tot Rusland al verworpen als een “schijnstemming” en zweren de resultaten niet te erkennen, ongeacht de uitkomst. De Oekraïense president Vladimir Zelensky waarschuwde dat de voltooiing van de referenda door Rusland “het in ieder geval onmogelijk zou maken om diplomatieke onderhandelingen voort te zetten” met Moskou.

Minks-overeenkomsten

Rusland stuurde op 24 februari troepen naar Oekraïne, daarbij verwijzend naar het falen van Kiev om de Minsk-overeenkomsten uit te voeren, die bedoeld waren om de regio’s Donetsk en Lugansk een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Pjotr ​​Poroshenko heeft sindsdien toegegeven dat het belangrijkste doel van Kiev was om het staakt-het-vuren te gebruiken om tijd te winnen en “krachtige strijdkrachten te creëren”.

In februari 2022 erkende het Kremlin de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste dat Oekraïne zichzelf officieel uitriep tot een neutraal land dat zich nooit bij een westers militair blok zou aansluiten. Kiev houdt vol dat het Russische offensief helemaal niet was uitgelokt.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.