Mag Van Haga weer terug op LinkedIn? Uitspraak kort geding vandaag

Mag Van Haga weer terug op LinkedIn? Uitspraak kort geding vandaag

Wybren van Haga hoort vanmiddag de uitslag van het kort geding dat hij heeft  aangespannen tegen LinkedIn. Het social media bedrijf verwijderde eerder het profiel van het Tweede Kamerlid omdat hij desinformatie zou hebben verspreid rond corona.

Advocaten van LinkedIn beweren dat Van Haga medische claims deed die hij niet voldoende kon onderbouwen. Nadat hij na een eerdere schorsing volgens het bedrijf toch weer in de fout ging, werd zijn account verwijderd.

Pleitbezorgers van de politicus van Belang van Nederland menen dat er met de verwijdering van het profiel een ‘buitenproportioneel paardenmiddel’ is ingezet.

Op social media kunnen mensen, bedrijven en organisaties zich uitspreken over uiteenlopende zaken, van politiek tot persoonlijke observaties. De platforms stellen grenzen aan wat wel en niet geschreven en geplaatst mag worden.

In de praktijk is het echter moeilijk te bepalen op welke gronden content geplaatst mag worden. De social media bedrijven hebben de mogelijkheid om een account te verwijderen. Daarbij beroepen ze zich vaak op hun richtlijnen, die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Of de verwijdering van een social media platform uiteindelijk gerechtvaardigd is kan worden aangevochten bij de rechter.

Eerder werd het account van Maurice de Hond tijdelijk op non-actief gezet, en vorige maand verloor Forum voor Democratie een rechtszaak tegen YouTube. De meest invloedrijke persoon echter die ooit de toegang is ontzegd tot social media is Donald Trump, oud-president van de Verenigde Staten.

Bekijk ook dit interview met Van Haga bij Café Weltschmerz, nog voor zijn vertrek bij FvD:

Update: het vonnis is binnen. LinkedIn moet het account van Van Haga binnen drie dagen aan hem beschikbaar stellen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.