Urk in verzet- laagste vaccinatiegraad van Nederland

Urk in verzet- laagste vaccinatiegraad van Nederland

Slechts 20 procent van de Urkse bevolking is gevaccineerd, zo meldt het AD. Daarmee heeft het dorp de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Met afstand. De nummer twee op de lijst is Neder-Betuwe met 49 procent. Zwaar christelijke gemeenten lopen aan kop van de vaccinweigeraars, hoewel ook in Rotterdam en Den Haag het enthousiasme niet torenhoog is.

Het Reformatorisch Dagblad legt de link met de jonge bevolking in de christelijke gemeenten, waarbij Urk de kroon spant. Wat betreft de vaccinatiedeelname in de steden wordt verwezen naar achterstandswijken waar het wantrouwen richting de overheid en de veiligheid van de vaccins groter zou zijn.

De krant laat de directeur van de Christelijke ‘zorgbeweging’ NPV Diederik van Dijk aan het woord. Hij ziet nog een ander aspect dat meespeelt: “Ook de plaatselijke cultuur speelt mee. Vooral Urkers zijn niet altijd zo volgzaam.”

Mensen die het boek ‘De Ontdekking van Urk’ van Matthias Declercq hebben gelezen zien dat waarschijnlijk als een understatement. In zijn boek schetst hij het boek behalve als heel gelovig ook als het Gallië van de Lage Landen, met een diepgewortelde afkeer en hevig wantrouwen tegenover  de Nederlandse overheid.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.