US Space Force oefent voor ‘oorlog in Europa’

US Space Force oefent voor ‘oorlog in Europa’

De US Space Force heeft gezamenlijke oefeningen uitgevoerd met het VK, Canada en Australië – de grootste van dergelijke oefeningen in haar geschiedenis – om haar paraatheid voor een ‘hypothetische oorlog in Europa’ aan te scherpen, aldus een verklaring van het Space Training and Readiness Command (STAR).

Drie zogenaamde Space Flag 23-1-oefeningen, die elk twee dagen duurden, werden eerder deze maand uitgevoerd op Schriever Space Force Base in Colorado. De oefeningen stelden deelnemers in staat om “orbitale oorlogsvoeringstechnieken, onze elektronische oorlogsvoeringstechnieken, onze ruimte-domein-bewustzijnstechnieken en inlichtingencommando’s te oefenen”, zei Space Force luitenant-kolonel Albert Harris.

“Deze ruimtevlag concentreerde zich op een scenario van het Amerikaanse Europese commando, dus we wilden het probleem daar presenteren en ons vermogen oefenen om het te winnen op basis van verschillende problemen die we aan het team hebben voorgelegd”, voegde Harris eraan toe.

Het evenement markeerde de eerste Space Force-oefeningen die werden geoefend voor de Europese oorlog en gebeurde toevallig te midden van escalerende spanningen tussen Washington en Moskou over het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Harris zei dat de planning voor de oefeningen in februari begon, dezelfde maand waarin Rusland haar militaire operatie in Oekraïne begon.

Troepen kregen Europa-specifieke problemen om op te lossen tijdens de missieplanning en oefenden procedures om hun bereidheid om een ​​conflict op het continent te winnen te vergroten, maar de exacte scenario’s blijven een mysterie. Kolonel Jason Schramm zei dat de oefeningen de Amerikaanse strijdkrachten en coalitiepartners in staat stelden hun tactieken voor ruimtegevechten te oefenen.

“Winnen in de ruimte ondersteunt de dodelijkheid van de coalitie in andere oorlogsgebieden”, zei hij. “We zullen als coalitie in de ruimte vechten, en deze kansen zijn van onschatbare waarde voor het bouwen van het team dat samen zal vechten als dat nodig is.”

De Verenigde Staten steunen Oekraïne in haar strijd tegen Rusland met wapens, voorraden en andere vormen van militaire hulp, zoals inlichtingen, terwijl ze beweren niet rechtstreeks bij het conflict betrokken te zijn. Generaal John Raymond, het hoofd van de Amerikaanse ruimtevaartoperaties, zei in juli dat “de commerciële ruimte erg belangrijk is geweest bij het leveren van capaciteiten die nuttig zijn geweest voor Oekraïne.”

Een bekend geval is de levering van Starlink grondmaterieel aan Oekraïne. SpaceX van Elon Musk heeft de troepen van Kiev toegang gegeven tot breedbandinternet via satelliet.

Tijdens een ruimtevaartevenement bij de VN in oktober uitte de Russische vertegenwoordiger Konstantin Vorontsov zijn bezorgdheid over het gebruik door de VS en zijn bondgenoten van “elementen van de civiele ruimte-infrastructuur, inclusief commerciële, voor militaire doeleinden”, en waarschuwde hij dat “quasi-civiele infrastructuur mogelijk beschouwd als een legitiem doelwit voor een vergeldingsaanval.”

De VS lanceerden hun Space Force als een aparte militaire tak in 2019, meer dan 50 jaar nadat ze zich bij de Sovjet-Unie en het VK hadden aangesloten bij de ondertekening van een verdrag dat beloofde ruimte vrij te maken voor ‘vreedzame doeleinden’. Het Pentagon heeft beweerd dat het de ruimte moet behandelen als een “oorlogsgebied” vanwege vermeende bedreigingen van Rusland en China.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.