Van Haga wint rechtszaak tegen LinkedIn en krijgt profiel terug

Van Haga wint rechtszaak tegen LinkedIn en krijgt profiel terug

Wybren van Haga, voorman van Belang van Nederland, heeft de rechtszaak tegen LinkedIn gewonnen. Het profiel van de politicus was door het bedrijf eerder opgeheven. De rechter heeft nu bepaald dat het mediabedrijf zijn account weer moet terugplaatsen.

De politicus had een kort geding aangespannen tegen de netwerkdienst omdat zijn profiel verwijderd was. LinkedIn had dat gedaan omdat het bedrijf meende dat Van Haga medische desinformatie had verspreid. Lees hier meer daarover. De rechter vond dat ongegrond en bepaalde dat het profiel weer teruggeplaatst moet worden. Het gaf het bedrijf daarvoor drie dagen de tijd.

Van Haga noemt het ‘geweldig dat de rechter heeft besloten om dit buitenproportioneel paardenmiddel te schrappen.’ Op Twitter laat hij weten: Fantastisch nieuws: het vonnis in de zaak tegen LinkedIn is binnen en we hebben gewonnen! LinkedIn moet mijn profiel binnen 3 dagen terugplaatsen. Dit is niet alleen een overwinning voor mijzelf maar ook voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

Het is niet voor het eerst dat LinkedIn of een ander social media bedrijf wordt aangeklaagd vanwege het schorsen van een account of het weghalen van content. Social media bedrijven zijn tegelijkertijd uitbater en portier van hun sociale omgeving. Daarbij beroepen ze zich vaak op hun richtlijnen, die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn.

In de praktijk is het echter moeilijk te bepalen op welke gronden content geplaatst mag worden. Of de verwijdering van een social media platform uiteindelijk gerechtvaardigd is kan worden aangevochten bij de rechter. Een paar weken geleden verloor het Forum voor Democratie zijn rechtszaak tegen YouTube. Lees hier meer daarover.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.