Vaticaan ‘onderzoekt’ seksueel misbruik, waaronder ‘seksfeest’ in kathedraal

Vaticaan ‘onderzoekt’ seksueel misbruik, waaronder ‘seksfeest’ in kathedraal

De katholieke kerk onderzoekt beschuldigingen van een “seksfeest” dat plaatsvond in de St. Mary’s Cathedral in Newcastle, terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk zich in een strikte lockdown bevond, meldde de Sunday Times. Het onderzoek maakt deel uit van een breder Vaticaans onderzoek naar het bisdom, waarbij meerdere gevallen van seksueel misbruik betrokken zijn.

De St. Mary’s Cathedral in Newcastle

In een brief die zondag door de krant werd geciteerd, schreef de aartsbisschop van Liverpool dat hem door de adviseurs van de paus was gevraagd om “een diepgaand rapport” op te stellen over de gebeurtenissen die leidden tot het aftreden van Robert Byrne als bisschop van Hexham en Newcastle in december.

Byrne werd in 2019 tot bisschop benoemd en benoemde pater Michael McCoy onmiddellijk tot decaan van St. Mary’s Cathedral in Newcastle.

Toen het VK het jaar daarop een strikte lockdown inlastte, zou McCoy naar verluidt verschillende parochianen hebben benaderd en hen hebben gevraagd om “een feest” in de kathedraal bij te wonen, vertelde een bron aan de Times. Deze gebeurtenis werd door de bron beschreven als “een seksfeest dat plaatsvond in de woonvertrekken van de priesters naast de kathedraal van Newcastle.”

Er is geen bewijs dat Byrne op de hoogte was van of deelnam aan het vermeende seksfeest. McCoy pleegde zelfmoord in 2021 nadat de politie een onderzoek had geopend naar de geschiedenis van beschuldigingen van seksueel misbruik van kinderen waarbij de predikant betrokken was. Op het moment van zijn dood was hij nog niet schuldig bevonden aan een misdrijf.

‘Father’ Michael McCoy

McCoy is niet de enige priester met een schijnbaar bewogen geschiedenis die onder het bisdom van Byrne valt. Een afzonderlijk onderzoek door de Catholic Safeguarding Standards Agency (CSSA) onderzoekt berichten dat pater Tim Gardner, een veroordeelde pedofiel, accommodatie in het bisdom van de kerk werd aangeboden nadat hij schuldig was bevonden en tot acht maanden gevangenisstraf was veroordeeld.

Gardner was betrapt met meer dan 500 ongeoorloofde afbeeldingen van kinderen op zijn computer, waarvan hij er enkele zelf had gemaakt. Op het moment van zijn veroordeling gaf hij godsdienstonderwijs aan een katholieke school in Londen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.