Verdwijnt internationale hulp in zakken Zelensky?

Verdwijnt internationale hulp in zakken Zelensky?

Volodymyr Zelensky beloofde Oekraine in 2019 een einde te maken aan de corrupte oligarchie die het land al jaren in zijn greep hield. Een paar jaar later echter tiert machtsmisbruik er nog steeds welig en profiteert een paar mensen van een wankel overheidssysteem. Waaronder Zelensky. Hij wordt beschuldigd van grootschalige financiële verrijking. Hoe waarschijnlijk is het dat de vele miljarden aan internationale hulp verdwijnen in zijn zakken?

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in het najaar van 2021 verscheen de president van Oekraïne in vele reguliere media negatief in het nieuws. Begin oktober verschenen de Pandora Papers*, een groot onderzoeksproject van journalisten wereldwijd naar de financiële constructies van de rijken der aarde. Een onderzoek naar belastingontduiking en -ontwijking dus, een duik in de wereld van financiële en juridische constructies en trucjes voor het behoud en vermeerderen van kapitaal. De naam Zelensky dook daar ook op. ‘Onthuld: de offshore-connecties van een anti-oligarch president,’ kopte The Guardian.

 

Offshore

Het is vaak moeilijk te volgen wie wat op welk moment bezit, waar het gestald wordt en wie erbij kan. Dat is nu juist de bedoeling: door een rookgordijn op te trekken is men justitie en de belastingdienst vaak te snel af. Zo profiteert men dan maximaal van wat men, al dan niet legaal, heeft verkregen. Het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) vat de gang van zaken rond de president echter duidelijk samen.

  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn partners in het comedyproductiebedrijf (vergeet niet dat de politicus zijn carrière begon als comedian) bezaten een netwerk van offshore-bedrijven op de Britse Maagdeneilanden, Cyprus en Belize.
  • Zelensky’s huidige hoofdassistent, Serhiy Shefir, tevens hoofd van de veiligheidsdienst van het land, maakte deel uit van het offshore-netwerk.
  • Offshore-bedrijven werden gebruikt door Shefir en een andere zakenpartner om Londens onroerend goed te kopen.
  • Rond de tijd van zijn verkiezing in 2019 droeg Zelensky zijn aandelen in een belangrijk offshorebedrijf over aan Shefir, maar de twee lijken een regeling te hebben getroffen voor de familie van Zelensky om geld te blijven ontvangen.

 

Schattingen

De Zelensky’s hebben veel bezit om naar om te kijken, melden meerdere bronnen, al lopen de schattingen van de rijkdom sterk uiteen. De een schrijft over een villa in Toscane, de ander beschrijft de voorliefde van Zelensky’s vrouw voor Mercedes-Benz en dure juwelen, of land in Georgië. De entertainmentbusiness kan zeer lucratief zijn. Maar toegang tot de hoogste regionen van de internationale geopolitiek kan een draai geven aan het geheel. Het is dan ook niet verbazend dat er zelfs geruchten rondgaan dat Zelensky miljardiar is.

 

Druk maken

Forbes Magazine schrijft dat ‘Zelensky voorlopig niet in de buurt komt van de lijst van miljardairs,’ en daarmee weerleggen ze de ‘smadelijke berichten’ die circuleren. Het zakenblad sluit af met de conclusie dat de president zich daar ook niet druk om zal maken: ‘hij heeft wel andere dingen aan zijn hoofd.’

Het is in dit verband zinvol te vermelden dat Adam Andrzejewski, voormalige topjournalist van Forbes, onlangs moest vertrekken na een aantal kritische artikelen over de financiën van Anthony Fauci. Het lijkt erop dat onderzoek zijn grenzen kent bij het Amerikaanse tijdschrift. Een paar maanden geleden is er voor Café Weltschmerz over die kwestie geschreven.

Forbes zet Zelensky neer als een man die weliswaar kapitaal bezit, maar daar eigenlijk niet veel om geeft. Zijn hoofdtaak is die van staatsman die de Russische agressor het hoofd moet bieden. Dat is wellicht een te makkelijke voorstelling van zaken. Oekraïne is een van ’s werelds meest corrupte landen, daar heeft de oud-komiek geen eind aan kunnen maken. En laat daar momenteel heel veel geld binnenstromen, van de EU tot aan Amerika en van particuliere ondernemers tot aan grote investeringsbanken. Dat is toch wel iets om in de gaten te houden.

 

Opletten

Dat moeten ze ook bij ZeroHedge gedacht hebben. Daar staat een artikel van Pedro Gonzalez met een hele andere toon. De titel van het stuk geeft al veel weg: ‘Dienaar van de gecorrumpeerden.’ Geen dienaar van het volk dus, zoals hij zich presenteerde in aanloop naar zijn verkiezing. En niet de rechtschapene die een eind aan corruptie zal maken, zoals de man uit de serie ‘Dienaar van het volk’, de serie waar hijzelf de hoofdrol in speelde nog voordat de werkelijkheid de fictie inhaalde.

Na een uitgebreide schets van corruptie, onderwereldfiguren, zakenbanken en andere relaties van Zelensky, stelt Gonzalez een vraag. ‘De VS alleen al is van plan 50 miljard dollar aan Oekraïne te schenken. Hoe groot is de kans dat die dollars verdwijnen in de zakken van zijn netwerk?’

Hieronder een kort fragment van France24 naar aanleiding van de eerste ‘Pandora-onthullingen’ van begin oktober 2021.

 

*De Pandora Papers zijn 11,9 miljoen gelekte documenten met 2,9 terabyte aan gegevens van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In Nederland werkten journalisten van het Financieel Dagblad en Trouw hieraan mee en in het buitenland onder meer The Guardian, Le Monde en The Washington Post.
Mensen met veel geld betalen wereldwijd het meeste geld aan belastingen, in ieder geval in absolute termen. Dat vinden ze niet leuk en daarom zoeken ze naar speciale belastingconstructies en belastingparadijzen zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. Ook dat kost geld, ze moeten immers accountants en adviseurs betalen, maar dat geld wordt (ruimschoots) terugverdiend. Het witwassen van crimineel verkregen geld verloopt ook via meerdere schijven en over diverse landen, geld kent geen grenzen. Dat maakt het vaak ook zo moeilijk om paal en perk te stellen aan de praktijken. Toch? Waar het bezit van Russische oligarchen jarenlang ongemoeid werd gelaten, is er sinds de inval van Rusland in een heel kort tijdsbestek veel veranderd. Zonder al te veel juridische bewijslast bleek het opeens wel mogelijk om in te grijpen.
Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.