Verenigd Koninkrijk gebruikt eenheid uit Koude Oorlog om ‘desinformatie’ uit Rusland te bestrijden

Verenigd Koninkrijk gebruikt eenheid uit Koude Oorlog om ‘desinformatie’ uit Rusland te bestrijden

De Britse regering heeft bekendgemaakt dat ze voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog een eenheid aan het opzetten is om desinformatie uit Moskou te bestrijden.

De nieuwe Russisch-Oekraïense regeringsinformatiecel (GIC) zal “valse informatie” blootleggen en bestrijden”, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zondag aan The Mail.

“Aan het einde van de Koude Oorlog hebben we onze informatie-eenheid ontbonden, maar de Russen hebben die van hen niet ontbonden, dus we hebben jarenlang te maken gehad met Russische desinformatie.”

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel maakte een soortgelijk punt in een opiniestuk in The Telegraph, waarin hij schreef dat de regering experts heeft samengebracht om “Russische informatie-agressie gericht op het VK aan te pakken.”

Truss zei dat Londen al bezig is om de plannen van Moskou om Oekraïne over te nemen aan het licht te brengen. Ze wees op haar eigen verklaring van vorige maand, waarin ze beweerde dat Moskou van plan was “een pro-Russische leider” in Kiev te installeren. Het kantoor van Truss heeft de naam vrijgegeven van een Oekraïense politicus die zei dat Rusland van Oekraïne een marionettenregering wil maken. Ze gaf ook de namen vrij van vier voormalige Oekraïense functionarissen die volgens haar nauwe banden hebben met Russische inlichtingendiensten.

“We hebben de afgelopen week een verdubbeling van de hoeveelheid desinformatie-activiteit gezien, dus we weten dat de Russen zich voorbereiden”, zei de minister van Buitenlandse Zaken, eraan toevoegend dat er deze maand “40 stuks” nepnieuws uit Rusland zijn geweest.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, verwierp de alarmerende retoriek die deze maand uit Londen en Washington kwam als ‘oorlogspropaganda’.

Al maanden beschuldigen NAVO-lidstaten Rusland van het verzamelen van troepen en militair materieel met de bedoeling Oekraïne binnen te vallen. Moskou ontkent van plan te zijn zijn buurland aan te vallen en benadrukt dat grote troepenbewegingen in West-Rusland en Wit-Rusland deel uitmaakten van routineoefeningen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.