Verenigd Koninkrijk leidt Oekraïense rechters op voor berechting van Russen

Verenigd Koninkrijk leidt Oekraïense rechters op voor berechting van Russen

Een Britse jurist die eerder betrokken was bij het proces tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, leidt een Brits regeringsprogramma om zo’n 90 Oekraïense rechters te trainen in het berechten van Russische troepen wegens vermeende oorlogsmisdaden, meldt Sky News.

De eerste groep rechters kreeg vorige week les op een “geheime locatie in de regio”, aldus de krant op woensdag. Het onderwijsprogramma maakt deel uit van een investering van £ 2,5 miljoen (€ 2,3 miljoen), aldus de outlet.

Victoria Prentis, die eind oktober werd benoemd tot procureur-generaal, gaf eerder deze maand een voorproefje van het programma in The Times. Ze zei dat haar Oekraïense tegenhanger te maken had met “een gruwelijke catalogus van oorlogsmisdaden, met meer dan 43.000 geregistreerde gevallen” en beloofde haar steun bij het “navigeren” ervan.

Ze sprak met Sky News over het initiatief en prees het als een vorm van afschrikking voor het Russische leger.

“Deze 90 rechters zullen teruggaan na een zeer intensieve training, in staat om die rechtbanken beter te leiden”, voegde ze eraan toe.

Het programma wordt geleid door Sir Howard Morrison, een doorgewinterde Britse advocaat, die in maart werd aangesteld als adviseur van de Oekraïense procureur-generaal. Hij sprak de hoop uit dat hooggeplaatste figuren in de Russische leiding zouden kunnen worden vervolgd vanwege Oekraïne, net zoals de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic en Bosnisch-Servische leiders werden vervolgd door het speciale tribunaal voor voormalig Joegoslavië (ICTY).

“Er is mij verteld… dat we [Slobodan] Milosevic, [Radovan] Karadzic of [Ratko] Mladic nooit zouden proberen, en we hebben ze alle drie geprobeerd”, vertelde hij aan Sky News. “Dus je weet niet hoe de politieke wind in de toekomst van richting zal veranderen.”

Morrison was een van de rechters in het proces tegen Karadzic, die uiteindelijk door het tribunaal werd veroordeeld voor genocide en andere ernstige misdrijven.

Moskou heeft de buitenlandse financiers van Kiev ervan beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor bewijzen van oorlogsmisdaden begaan door Oekraïense troepen, waaronder verschillende incidenten van marteling van Russische krijgsgevangenen, die op camera zijn vastgelegd.

Het Kremlin zegt ook dat willekeurige aanvallen van Kiev op burgerdoelen in de Donbass een belangrijke reden waren voor het besluit in februari om troepen naar Oekraïne te sturen. Vorige week bezorgde Rusland een brief aan de VN-Veiligheidsraad waarin het Oekraïne beschuldigde van het beschieten van woonwijken met wapens die het had ontvangen van landen als de VS en het VK.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.