1e Wereldoorlog en de Oekraïnecrisis nu; Hajo Smit met Anton Kruft

Lijkt Oekraïnecrisis op de vooravond van de Eerste wereldoorlog? De huidige tijd in een historisch perspectief.

ukraine

Met de historicus Anton Kruft, voorzitter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (zie ssew.nl) hebben we in Nederland een grootheid in huis op het gebied van de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef er het boek over “Van Continentaal Conflict naar Eerste Wereldoorlog: Brits politiek falen, voor tijdens en na de oorlog. De Oekraïnecrisis noopt ons Europeanen ernstig stil te staan bij wat er destijds met de Grote Oorlog in het honderd is gelopen. Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen. Hajo Smit interviewt voor het eerst Anton Kruft voor Café Weltschmerz. Het is een verademing deze kenner scherp waarnemend te horen vertellen over die lang vervlogen tijden. Moeiteloos legt hij verbanden met de huidige tijd. Stap voor stap graaft dit interview dichter naar de oorzaken van de escalatie destijds en waarom het nu weer zou kunnen gebeuren. Het niet diplomatisch rekening willen houden met de historische trauma’s van een volk blijkt de sleutel. En passant komt de Britse politiek van destijds in een veel kwader daglicht te staan dan waar dan ook in het westen op scholen wordt onderwezen.

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.