Alles met een kunstenaarsblik; Rob Scholte met Rudi Fuchs

Een kunstenaar onder museumdirecteuren.

Rudi Fuchs was Nederlands meest invloedrijke museumdirecteur en tentoonstellingsmaker, met groot internationaal aanzien. In Nederland kent men hem voornamelijk als directeur van het Haagsch Gemeentemuseum en het Stedelijkmuseum van Amsterdam.

In de jaren zeventig begon hij na een studie kunstgeschiedenis in Leiden zijn carrière als kunstcriticus bij het NRC. Zijn vriendschappen met de aanstormende generatie rondom de conceptuele kunstenaars Jan Dibbets en Ger van Elk vormde al snel zijn interesse en “werkveld”. In 1973 werd hij directeur van het Van Abbemuseum.
Dankzij zijn bijzondere vriendschappen met kunstenaars en een gloedvol internationale netwerk, organiseerde hij in het Van Abbemuseum met minimale budgetten vernieuwende tentoonstellingen en bouwde hij aan één van de internationaal belangrijkste kunstcollecties in Nederland. Sindsdien bracht zijn reputatie hem verder als een internationaal veelgevraagd gastconservator en tentoonstellingsmaker.
In 1982 werd hij directeur van de Documenta 7 in Kassel. Tussen 1984 en 1990 was hij artistiek directeur van het moderne kunstmuseum in Turijn. Sinds 1 januari 2005 is Fuchs de eerste hoogleraar op de leerstoel Kunstpresentatoren aan de Universiteit van Amsterdam.
Door de grensverleggende inzichten van Fuchs werd hij beschouwd als de kunstenaar onder museumdirecteuren.

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig!
NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.