Bedrieglijke taxatie bij onteigening door gemeente: Rico Brouwer en Fam. v/d Linden

In de gemeente Oisterwijk werd in 2000 een boomkwekerij onteigend. De vergoeding hiervoor werd – door fouten in de taxatie – 4 miljoen euro te laag vastgesteld op slechts 1,2 miljoen.
📌 U kunt ons helpen onafhankelijk te blijven en ruimte te kunnen geven aan het echte verhaal. Ga naar onze site en doneer; https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer
In de studio vertelt kweker Karel van der Linden samen met Paula van der Linden aan Rico Brouwer hoe zijn aangifte van valsheid in geschrifte keer op keer geen vervolg kreeg en zijn contra-taxatie door rechters tot aan de hoge raad buiten de processtukken werd gehouden.
Karel van der Linden doet in de studio van café Weltschmerz zijn verslag van deze rechtsgang. Zijn verhaal begint in de jaren ‘80 toen hij een stukje land van zijn ouders overnam en er zijn eigen kwekerij startte.
De gemeente Oisterwijk onteigende in 2000 die grond. De waarde van het bedrijf werd op zo’n 1,2 miljoen euro getaxeerd. Karel stelt vast dat dat veel te laag is en bij bestuderen van het taxatierapport dat er valsheid in geschrifte is gepleegd. Hij doet daarvan aangifte bij de politie, maar dat krijgt van de officier van justitie geen vervolg. Karel laat dan een contra-taxatie maken door de ZLTO (Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie) en die komt op een waardebepaling van zo’n 5,4 miljoen euro.
In de daaropvolgende rechtsgang tot aan de Hoge Raad wordt de taxatie van Karel – door de rechter – buiten de stukken gehouden.
Opnieuw doet Karel aangifte, ditmaal ook over de rechtsgang en hij start een artikel 12 procedure (daarmee moet een rechter zich buigen over de aangifte, ook als de officier van Justitie dat niet wil doen). Die rechter oordeelt dat Karel in de eerdere rechtsgang via het bestuursrecht alle opties al heeft doorlopen en dat het strafrecht zich er niet voor leent om een civielrechtelijke kwestie te beslechten. Karels beklag wordt daarom ongegrond verklaard en een verhoor van betrokkenen blijft achterwege.
Saillant detail: de taxateur die door de rechter werd aangewezen voor de waardebepaling (DLV) was een overheidsbedrijf en bij de gemeente Oisterwijk werd al vóór de uitspraak door de rechter gezegd: ‘ze hebben 1,2 miljoen klaar liggen voor die onteigening, meer zul je niet krijgen’.
Karel van der Linden schrijft in januari 2018 een brief aan minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.
Hij wacht nog steeds op antwoord.
Dit gesprek wordt geopend met een oproep aan rechtenstudenten, aan juristen en aan de minister:
Iemand is via een onteigeningsprocedure bestolen van zijn bedrijf. Bij welk loket kan hij in Nederland daarvan aangifte doen?
links:
* reactie via de redactie van café Weltschmerz https://www.cafeweltschmerz.nl/contact/
* uitspraak Hoge Raad https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=ECLI:NL:HR:2008:BE9104
* https://twitter.com/ricobrouwer/status/1181590359316545536


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.