Café Weltschmerz – Bram Bakker interviewt Marcel Canoy

BLOEMENDAAL : Psychiater Bram Bakker, over mentale problemen bij topsporters (Foto: GPD / Evert Elzinga)

Psychiater Bram Bakker


Marcel Canoy, generalist econoom, doet tien dingen tegelijk en vindt specialisatie in de zorg een goede zaak. Voorbeelden zijn o.a., ziekenhuizen en universiteiten waar specialisatie en generalistische kennis, hand in hand samengaan. Canoy meent dat economie niet over geld gaat, maar over relaties en het maken van verstandige keuzes. Geld is slechts een ruilmiddel. Dat het in de gezondheidszorg vooral over geld gaat onderschrijft hij, maar nuanceert het ook; “De financiering van de ziekenhuizen is een ramp, maar bij de huisartsen gaat het best oké!” Het bureaucratische monster is i.d.d. een ramp, maar mag niet eenzijdig worden afgeschoven op de politiek.Podcast

Ook de kamer en de media spelen daarbij een rol, vindt Canoy. het PGB dosier, erkent Canoy is een ramp. “Het is bedacht om mensen keuzevrijheid te geven, niet om er een bureaucratisch monster van te maken. Het heeft te maken met het mensbeeld waar dit kabinet mee leeft! Het Oblomov-mensbeeld; de gedachte dat als je de mens vertrouwd deze met bier en chips op de bank gaat liggen i.p.v. iets nuttigs met hun leven te doen en de boel gaat leegroven.” Dat beeld leidt volgens Canoy, tot een enorme winkel van bureaucratie waar ook de kamer, de media en de burger zelf aan meewerken.
Ook wordt er gesproken over de PGB ellende en de slechte beleidsvoorbereiding waardoor de uitvoering niet doordacht is.
Verder gaat het over de financiering van zijn leerstoel, zijn verschillende rollen en petten, zijn onafhankelijkheid, het paradox van de verzekeraars en de beeldvorming als cashmachines.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.