Cliëntelisme in de rechtspraak; Hans Moll en Paul Ruijs

Als je de waarheid onder eed geweld aan doet, dan heeft dat geen enkele consequentie. Terwijl meineed een misdaad is waar 6 jaar gevangenis op staat. Aangiftes worden door het parket doorgaans seponeert, vaak omdat het onbelangrijk gevonden wordt of omdat er geen tijd voor is.

Paul Ruijs is jurist en een bekend criticus van de rechtelijke macht. Uit onderzoek door hem, is gebleken dat veel rechters meerdere bijbaantjes hebben die tot oneigenlijke beïnvloeding van de onafhankelijke rechtspraak zou kunnen leiden. Ruijs kaartte dit aan bij de politiek die vervolgens met grote snelheid wetgeving ontwikkelde.
Rechters moeten nu volgens die wet al hun nevenactiviteit in een centraal register vermelden. Probleem nu is dat het merendeel van de rechters deze registratie aan hun laars lappen en er geen mechanisme is wat deze rechters daarop dwingend kan aanspreken. Advocaten zijn in hun vrije tijd vaak rechters en andersom. Deze verwevenheid leidt tot cliëntelisme in een rechtspraak waarbinnen meineed zonder consequentie blijft.
Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: www.cafeweltschmerz.nl/doneer

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.