Communicatie schept valse werkelijkheden; Boris van de Ven met Hans Siepel

Communicatie schept elke dag (valse)werkelijkheden.

“Als je het zou toetsen wat er dagelijks over ons wordt uitgestort via publiek optreden of via reclame filmpjes dan is vermoedelijk 75% onwaar, misleidend of zelfs leugenachtig. Dat heeft een enorm grote weerslag op de samenleving”.

Hans Siepel is zelfstandig communicatiedeskundige. In 1997 werd hij plaatsvervangend directeur voorlichting bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en woordvoerder van toenmalig minister van Grotestedenbeleid Roger van Boxtel.
In 2004 werd Siepel, ook hoofd van het Nationaal Voorlichtingscentrum, genomineerd als communicatiemanager van het jaar, voornamelijk omdat hij in het geweer kwam tegen de, volgens hem, paternalistische houding van de overheid op het vlak van informatievoorziening. Op dit moment is Siepel kwartiermaker voor het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie.
Siepel studeerde politicologie in Nijmegen (1977-1984), was enige tijd werkzaam als fractievoorlichter en politiek coördinator bij PPR/GroenLinks. Van 1992 tot 1997 was hij coördinator public affairs en hoofd persvoorlichting van de Nederlandse Spoorwegen.
Communicatie schept elke dag werkelijkheden. Als je je dat realiseert ligt er een enorme verantwoordelijkheid bij al die mensen die binnen de communicatie actief zijn en alle publieke figuren die er gebruik van maken. Diegene die binnen het debat het woord nemen. Elke dag ligt er de keuze welke werkelijkheid creëer je. Creëren we een negatieve werkelijkheid zoals politici die het elke dag over zichzelf hebben en niet eerlijk met ons zijn. Als je het zou toetsen wat er dagelijks over ons wordt uitgestort via reclame filmpjes of via publiek optreden dan is vermoedelijk 75% onwaar, misleidend of zelfs leugenachtig.Dat heeft een enorm grote weerslag op de samenleving. De manier waarop de overheid sinds de jaren 80 communiceert is volgens Siepel, een doodlopende weg…….”Het vertrouwen in de samenleving is als resultaat dramatisch nu slecht geworden. Er is een morele kloof ontstaan. Bij moreel leiderschap hoort niet dat je het over jezelf hebt en een ego verhaal verteld. Bij moreel leiderschap hoort een moreel discours. Daar hoort wijsheid bij”.

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.