Coronabeleid: weer faalt centrale planning – Karel Beckman met Willem Cornax


KLEINE ELITE VAN TECHNOCRATEN EN BESTUURDERS ONDERMIJNT DE SAMENLEVING
Het coronabeleid is een vorm van centrale planning: de overheid bepaalt tot in detail voor iedereen hoe ze met het coronavirus moeten omgaan.
De “Oostenrijkse” economische school heeft als geen ander laten zien waarom “centrale planning” altijd leidt tot stagnatie en dictatuur. Dat is in de praktijk steeds weer gebleken in socialistische staten – en dat blijkt ook nu weer met het coronabeleid, dat ook een vorm is van centrale planning door een kleine elite van bestuurders en technocraten.
Auteur en interviewer Karel Beckman praat hierover met Willem Cornax, rechtsfilosoof en voorzitter van het Mises Instituut Nederland. Ludwig von Mises was samen met Friedrich Hayek de grootste econoom van de “Oostenrijkse” economische school, die zijn wortels heeft in de 19e eeuw bij o.a. Carl Menger en heden ten dage wereldwijd floreert, met als “hoofdkwartier” het Mises Institute in de Verenigde Staten.
Net als in de socialistische staten uit het verleden, wordt ook het coronabeleid van bovenaf bepaald. We varen volledig op het kompas van een handjevol “experts”. Maar zoals de “Oostenrijkers” hebben betoogd: de kennis van ieder individu, hoe geleerd ook, is beperkt. Als je daarentegen mensen vrije keuzes laat maken, wordt de kennis van miljoenen mensen in de samenleving gebruikt. Vervolgens kun je in de praktijk zien welke methoden het beste werken.
Daar komt bij dat de centrale planners zelf niet de negatieve gevolgen dragen van hun beslissingen. Zij kunnen dus allerlei maatregelen nemen waarvan niet duidelijk is of ze effectief en functioneel zijn, en de kosten aan anderen overlaten.
Hoe zou het wel kunnen? “Door mensen, bedrijven, en instellingen hun eigen risico’s te laten inschatten en hun eigen keuzes te laten maken,” zegt Cornax.
Het centralistische coronabeleid komt niet uit de lucht vallen. Het zorgstelsel zelf is ook een product van centrale planning. Weliswaar is in het stelsel zogenaamde “marktwerking” toegestaan, maar het blijft een volledig door de overheid gecontroleerd en gefinancierd systeem.
En zoals bij ieder van hogerhand gepland systeem kan het alleen worden bestuurd door: bureaucratie en regels. Ook dat is een cruciaal inzicht van de Oostenrijkse economische school: in een systeem zonder particulier eigendom en vrije prijsvorming, kunnen vraag en aanbod hun werk niet doen, en zal moeten worden gestuurd met dwang en regelgeving. Artsen en zorgpersoneel ondervinden dat dagelijks aan den lijve.
Ook ons financiële stelsel wordt volledig door centrale banken en de staat bestuurd. Die ondermijnen door voortdurend geld bij te drukken de waarde van onze munt. Met funeste gevolgen, stelt Cornax. “We zijn gegaan van een tijd waarin je met 10.000 gulden per jaar een gezin van vier kunt onderhouden naar een situatie waarin je met dat geld niet eens meer de huur kan betalen.”
De waarde van de euro, zegt hij, is op niets gebaseerd, alleen vertrouwen. Wat kunnen we verwachten van onze financiële toekomst? “De euro stopt gewoon een keer,” zegt Cornax. “Ik heb geen idee wanneer, maar dat gaat gebeuren.” Hij adviseert mensen om voor zichzelf te zorgen, netwerken op te bouwen in een “parallelle economie”. “Zo ging het in de oude Sovjet-Unie ook!”
Als de overheid alles verbiedt, zegt Cornax, en ook nog het geld sloopt, kun je niet anders dan terug naar de basis en gewoon één-op-één opnieuw beginnen.
www.mises.nl
www.mises.org
www.thefriendlysociety.nl
Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s.
Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media.
Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.
Waardeer je onze video’s?
Help ons een in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz. https://steun.cafeweltschmerz.nl/
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s?
Klik hierboven dan op Abonneren!

Bekijk de video op LBRY.tv:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.