Cultuur en geloof – Shohreh Feshtali en Paul Cliteur

Cultuur heeft een belangrijke invloed in de maatschappij op hoe mensen naar hun geloof kijken. “Iemand kan tegelijkertijd gelovig en secularist zijn”, aldus Paul Cliteur.In de huidige maatschappij wordt diversiteit op prijs gesteld mits het past in het narratief van de heersende mentaliteit. Zo heeft Paul het zelf ervaren.

Meer informatie over de onderwerpen die door Feshtali en Cliteur worden besproken vind je in:

Cliteur, Paul, en Verhofstadt, Dirk, In naam van God: elke dag een aanslag, Houtekiet, Antwerpen/Amsterdam 2018: https://ap.lc/AIvXN

Cliteur, Paul, Het monotheïstisch dilemma of de theologie van het terrorisme (2010): https://ap.lc/bnKgF

De hyperlinks geven (gratis) toegang tot de boeken. Dan gaat het om de kwestie of religie dan wel “iets anders” het terroristisch geweld verklaart van onder andere de fatwa over Rushdie (1989); de reacties op Deense (2005) en Franse cartoons (2015); de aanslag op Samuel Paty (2020). Het gesprek tussen Feshtali en Cliteur gaat ook over het politiek engagement van Cliteur aan FVD, over zijn loopbaan aan de universiteit, en het werk van Hirsi Ali in relatie tot de ervaringen van Shohreh Feshtali in Iran dat zij in 1993 ontvluchtte. Meer informatie over haar boek Gesluierde jaren: verloren vrijheid – verborgen liefde (9e druk 2022) vind je hier: https://ap.lc/qPda7

 

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz. Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s. Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media. Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Waardeer je onze video’s? Help ons in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz en word Stamgast!

Registreren

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s? Klik hierboven dan op Abonneren!

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.