De crisis in de nieuwe tijdsperiode heet Antropoceen; Stan van Houcke en Ruben Jacobs

Antropceen is de nieuwe fase in de geologische geschiedenis van de aarde die zich kenmerkt door zeer ernstige diepe crisissen. Volgens Ruben Jacobs leven we in de gevaarlijkste en meest gecompliceerde crisistijden ooit. De financiële-, geopolitieke-, ecologische-, politieke-, culturele-, maatschappelijke- en religieuze- crisissen stapelen zich niet alleen op, maar vermenigvuldigen zichzelf tot een explosief mengsel.
Officieel leven we nog in het Holoceen tijdperk wat ca. 11.700 jaar geleden begon. Een interglaciaal tijdperk waarin de mensheid in een stabiele omgeving haar cultuur en samenlevingsvormen heeft kunnen ontwikkelen. Deze periode nadert haar einde. Geo-wetenschappers stellen vast dat de nieuwe antropoceen periode eigenlijk al sinds 2000 is ingetreden. We leven na een periode van 10.700 jaar voor het eerst in een tijdperk waarin de mens als soort de belangrijkste kracht is die de aarde vormgeeft, waarmee de tijd is afgelopen dat de aarde stabiel was. De aanwezigheid van de mens is nu bepalend voor het leven op aarde op alle niveaus in het ecosysteem terug te vinden. Eerst waren we als mens een biologische speler tussen alle andere soorten en nu zijn we een natuurfenomeen geworden wat de beslissing over de voortgang van het leven op aarde bepaald.
Ruben Jacobs is socioloog, schrijver en radiomaker. Hij werkte voor onder meer de VPRO, NTR en diverse bladen en is docent aan de HKU (Kunst & Economie) waar hij o.a. les geeft in cultuursociologie en filosofie.
📌Dit gesprek is geadopteerd door Johanna Kroon

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.