De Kafkaiaanse zekerheden van verzekeraar ASR – Willem Bol en Rico Brouwer

Franz Kafka begon in 1907 zijn carrière bij verzekeringsmaatschappij Generali. Dat Generali werd veel later de ASR, de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar van televisieprogramma maker Willem Bol.
Bol raakte in 2009 arbeidsongeschikt door een acute en naar later bleek niet-opereerbare rughernia. Sindsdien is hij verstrikt in een Kafkaiaans drama met datzelfde Generali (nu ASR) over de uitkering van zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bol schreef op wat hem is overkomen in zijn boek ‘Costen ende Baeten’ (2018). In café weltschmerz gaat hij daarover in gesprek met Rico Brouwer. Willem Bol legt uit: ‘als de schadelast voor de verzekeringsmaatschappij te groot dreigt te worden, dan moeten ze daar van af en wel tegen elke prijs’.
In 2009 was Willem Bol vanuit zijn productiebedrijf de uitvoerend producent voor ‘Domino Day’. Dat was een jaarlijks spektakel op tv dat toen in 12 landen en voor 143 miljoen kijkers werd uitgezonden. In aanloop naar de uitzending ontstaat de hernia, hij wordt er op afgekeurd en de arbeidsongeschiktheidsverzekering keert aanvankelijk uit. Verzekeraar Generali legt zich er echter niet bij neer. Nadat een vreemd verlopen herkeuring niet leidt tot het weer arbeidsgeschikt verklaren, wordt Bol van fraude beschuldigd. De uitkering stopt en Generali legt hem een claim van ruim vierhonderd duizend euro op. Bol raakt alles kwijt en eindigt dakloos.
De kern van die beschuldiging van fraude lag er in dat Bol inkomsten uit zijn bedrijf niet pro-actief had gemeld. Dat hij dat had moeten doen zou volgens de verzekeraar blijken uit -naar later bleek vervallen- polisvoorwaarden. Generali zei overigens in eerste aanzet dat er géén inkomenstoets zou worden uitgevoerd én Bol voorzag ze in alle informatie zodra daar om werd gevraagd.
In de tien jaar durende juridische strijd rondom die vermeende fraude, wordt steeds meer duidelijk dat verzekeraar opzettelijk verkeerde informatie heeft opgevoerd, om er zo een fraudezaak van te kunnen maken. Willem Bol legt uit hoe hij als vermeend fraudeur op iedere stap werd tegengewerkt. Gaandeweg ontmoet hij andere mensen in dezelfde situatie. In het interview legt Willem Bol uit dat wat hem is overkomen niet een individueel geval is en hoe hij terugvecht. Hij draagt aan de politiek de oplossing aan voor fraudegedrag door de verzekeraar.
links:
• Facebook groep Willem Bol: https://www.facebook.com/groups/slachtoffersgenerali/
• 2015 de Telegraaf https://www.telegraaf.nl/entertainment/471491/willem-bol-aan-de-rand-van-de-afgrond
• 2015 Ferry de Kok https://www.youtube.com/watch?v=WGaw7TiMZ3c
• 2016 KingFredII https://www.youtube.com/watch?v=wZeLjHtvNlI
• 2017 RTV Oost https://www.youtube.com/watch?v=KT_OpSAwh5I
• 2017 de schrijvende rechter http://www.deschrijvenderechter.nl/overname-generali-financieel-nekschot-willem-bol/
• 2018 Jinek https://www.youtube.com/watch?v=VrDzqzzdzaA&t=2250
• 2018 HP de Tijd https://www.hpdetijd.nl/2018-04-18/willem-bol-verliest-beroep/
• 2018 Volkskrant https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/willem-bol-de-bankier-die-quizmaster-werd-naam-maakte-als-tv-producent-als-verzekeringsfraudeur-te-boek-kwam-te-staan-en-aan-lager-wal-raakte~b7cae41e/
• 2019 AMweb https://www.amweb.nl/schade/nieuws/2019/01/klant-moet-drie-aov-uitkeringen-terugbetalen-na-verzwegen-werkzaamheden-101114924
• 2019 Vechtalfm https://vechtdalfm.nl/willem-bol-verliest-rechtszaak-tegen-generali-en-moet-betalen/
• 2019 Telegraaf https://www.telegraaf.nl/financieel/1703282574/willem-bol-moet-uitkering-definitief-terugbetalen[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.