‘De Limburger probeert me al jaren kapot te maken’; Ton Lankreijer en Jos van Rey

‘De Limburger probeert me al jaren kapot te maken’

 Josef Franciscus Bernard van Rey is een Nederlandse ondernemer en politicus. Hij was 14 jaar lid van de Tweede Kamer. Daarnaast maakte hij deel uit van de Provinciale Staten in Limburg.

eist-celstraf-van-24-maanden-oud-vvder-jos-van-rey

‘Mijn kleinkind zit nog steeds in therapie na de heksenjacht die de media op mij hebben ontketend. Ook mijn eigen kinderen zijn het slachtoffer geworden van valse berichtgeving. NRC spant de kroon, die heeft de meeste fouten gemaakt, met name in de persoon van journalist Joep Dohmen. Dat speelt al sinds de inval in mijn huis in oktober 2012. De ene blunder na de andere. ‘De geur van kolen’, burgemeester van Heerlen in oorlogstijd, door hem geschreven in 2013 , wemelde ook al van de fouten. Dat moest door deskundigen herschreven worden. En, wat niemand weet, in 1996 werd Dohmen al veroordeeld en moest hij van de rechter rectificeren. Onlangs nog verkondigde hij onzin over ‘Denk’, en ook in mijn dossier manipuleert hij de feiten’.

 Toch legden De Limburger en regionale omroep L1 de eerste bommen onder het bestaan van Van Rey. ‘De Limburger wordt al vijftig jaar geregeerd door CDA-regenten, daar wordt de VVD en ik in het bijzonder volkomen geboycot. Maar erger nog, alle valse beschuldigingen aan mijn adres heeft de Limburger klakkeloos overgenomen. Adjunct-hoofdredacteur Björn Oostra van de Limburger zat glimlachend op de tribune tijdens mijn rechtzaak, alsof zijn ‘researchjournalistiek’ voor een doorbraak had gezorgd. Dat gold ook voor Peter Vandermeersch, die ook al op zijn borst klopte tijdens een radio-interview bij de NPO, hij kende nog geen detail uit mijn hele dossier. De man gedraagt zich als iemand die nog belangrijker is als de paus’.

Een andere categorie die zich als ‘prostitués van de media’ gedragen zijn de hoogleraren, volgens Van Rey. ‘André Krauwel, politicoloog, papegaait zonder één detail te kennen van mijn dossier. Hetzelfde geldt voor Arno Korsten, professor en hoogleraar aan de universiteit Maastricht, rechtsgeleerdheid, gespeend van enige dossierkennis. En de media nemen de citaten van de ‘wijze mannen’ letterlijk over, zonder enige check. Er wordt niets gecontroleerd, want de tijd voor gedegen journalistiek ontbreekt’.

 Tot zijn stomme verbazing zag Van Rey een foto van hem geplaatst bij een maffia-item in RTL-Boulevard. Maar het meest wordt de ex-wethouder uit Roermond getergd door het optreden van het OM. ‘Het OM lekt zonder enige gêne naar de media, dat geeft het zelfs toe’. ‘En dan nemen ze mij kwalijk dat ik gelekt zou hebben tijdens de burgemeesterbenoeming van Ricardo Offermans in september 2012? Dat heet gewoon klankborden en daar is niks illegaals aan’. Voor Van Rey is het duidelijk: OM en media spelen onder één hoedje. ‘We hebben een grote mond over Turkije, maar hier gebeurt exact hetzelfde’. Van Rey kreeg 240 uur taakstraf en werd beschuldigd van stemfraude, omkoping, lekken van vertrouwelijke informatie, ambtelijke corruptie en witwassen. Het OM gaat in hoger beroep, Van Rey eveneens.

Voel de urgentie voor een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13

 

Reactie van Café Weltschmerz op de kritiek over het interview met Jos van Rey;

Vanuit de journalistiek is er negatief op bovenstaand interview gereageerd. Ton Lankreijer wordt vooral verweten dat hij klakkeloos aanneemt wat Van Rey zegt over de kranten en journalisten die hem volgens Van Rey doelbewust beschadigden. De rol van Ton Lankreijer en de opzet van de aflevering blijkt uit de kritiek echter niet goed begrepen.

Ton is een gedreven vertegenwoordiger van de journalistiek en interviewt Jos van Rey in die rol,  om de ervaringen van Van Rey over diezelfde journalistiek aan te horen. Het uitgangspunt van de aflevering is zelfreflectie. Het was hierbij van belang, zoals bij klachten gebruikelijk, om de klager de ruimte te geven. Nog los van waar Van Rey van wordt beschuldigd, daar gaat het hier niet om, mag hij zijn ervaringen met de media met Ton delen. Maar ook zijn eigen rol in de media wordt daarbij aan de kaak gesteld. Een journalist die over dit onderwerp Van Rey scherp-kritisch zou bejegenen is o.i. contraproductief, want vanuit die houding zou Van Rey zich terecht niet serieus genomen voelen. Daarnaast heeft Lankreijer wel degelijk binnen het interview ook de eigen rol van Van Rey kritisch tegen het licht gehouden. Ton spreekt over ‘de poppenkast’ die Van Rey werd verweten door het OM.

Van Rey loopt  leeg van woede en hij heeft daar volgens Café Weltschmerz zeker een punt. Van Rey toont namelijk een met feiten ondersteund patroon van “inquisitie journalistiek” aan en wat hem “overkomen” is. Hij staat daarin niet alleen! In gerechtelijke uitspraken over publieke personen wordt in alle gevallen de rol van de journalistiek meegewogen en genoemd bij strafverlichting. Dat de media in haar uitbundige enthousiasme vaak vooruitlopen  op de uitspraak van de rechter is inmiddels een open deur.  Als een verdachte dan in een later stadium een lichte straf krijgt of zelfs vrijgesproken wordt, valt dit doorgaans buiten de aandacht van de media. De betrokkene moet dan zelf maar zien hoe hij of zij  het leven weer oppakt. De macht en de kracht van de media is terug te vinden in het handwerk van de individuele journalist, maar die kan  perverse kanten  creëeren die de sociale existentie van mensen en hele gezinnen ernstig beschadigt. Als de mainstream media weer serieus genomen willen worden moeten zij zich eerst eens goed tegen het licht houden,  om vervolgens hun maatschappelijke rol opnieuw te definiëren. Gefrustreerd in de pen kruipen om met dédain Ton Lankreijer én Jos van Rey af te zeiken, hoort daar niet bij.
Max von Kreyfelt – Café Weltschmerz  31-07-2016
Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.