De media in coronatijd: eenzijdig, laf en manipulatief – Ab Gietelink #57


Open brief aan de “kwaliteitsmedia”
“Dames en heren van de media, Geachte NOS, RTL en SBS redacties, Geachte NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw, Geachte Nu.nl, NOS.nl, en alle collegae, van wat wordt genoemd kwaliteitsmedia. Het begon met de uitspraken van Volkskrant Hoofdredacteur Pieter Klok op Radio 1. Samengevat: ‘Tijdens de Coronacrisis volgen we de regering en het RIVM. De media spreekt zoveel mogelijk met één stem en aan kritiek is geen behoefte’.
Ik kon mijn oren niet geloven. Ik dacht dat het een acteur was en heb het 3x teruggeluisterd. Sorry Pieter Klok. Als ik je werkgever was geweest had ik gezegd: ‘Je schendt de grondslagen van kwaliteitsjournalistiek en het statuut van de Volkskrant. Je gaat direct en public je excuses aanbieden en toont per direct in je beleid dat je de critici volwaardig partij van het debat maakt
of je stapt per direct op’.
Klok bleek de top van de ijsberg. Hij zei wat het conglomeraat van redacteuren, columnisten en journalisten niet openlijk zeiden, maar tijdens de coronacrisis in beleid toepasten.
Jullie, de media regisseren het maatschappelijk debat. Jullie, de media beslissen wie het woord krijgt en bepalen de marge van kritiek. Jullie, de media nodigt de gasten, bepaalt het verhaal en manipuleert de krantenkoppen. Iedereen die zich niet aan de voorgeschreven coronacode houdt wordt niet meer uitgenodigd. Jullie zijn niet alleen de vaandeldragers van de macht, maar tevens de regisseurs van het publieke debat. En dat doe je middels schaamteloos eenzijdige selectie van informatie, kleuring in de presentatie en subtiele manipulatie van de geselecteerde informatie. En dat noem je dan professionele nieuwsvoorziening.”
Zo begint de 57e column van Ab Gietelink die op genadeloze wijze de mainstream media de oren wast. “Het schijnt een favoriete bezigheid van sommigen te zijn om mensen te interviewen, die dan de wildste uitspraken te ontlokken, daarin te knippen, het aan elkaar te monteren om ze vervolgens als mallotige wappies te kunnen wegzetten. Het is redelijk laf om je opponenten op dat niveau te zoeken en zo het echte debat te ontwijken.”
De laffe framing van de media, en hun ongelooflijk slaafse houding ten opzichte van de overheid, gaat tot op de dag van vandaag door, stelt Gietelink. “Op 20 april heeft de politiek voor het eerst heel voorzichtig afstand genomen van de dictatoriale adviezen van het Outbreak Management Team en minimale verlichtingen doorgevoerd. Waar stond de media met haar reactionaire insinuerende vragen? Niet aan de kant van de miljoenen vrije mensen die eindelijk wilden ademen. Niet aan de kant van de tienduizenden gesloten bedrijven in horeca, toerisme cultuur en persoonlijke beroepen en de werkloze mensen wiens leven wordt verwoest. U koos wederom schaamteloos voor de repressie die OMT en ziekenhuizen de politiek adviseerden.”
Herdenkingsdag nadert.
4 mei.
“Een jaar na de gedenkwaardige uitspraak van Koning Willem Alexander: Niet normaal maken wat niet normaal is. U, de media heeft dag in dag uit, programma in, programma uit, krant in, krant uit een hersenspoelend offensief gevoerd om normaal te maken wat niet normaal is,” eindigt Gietelink zijn J’accuse.
Ab Gietelink Contact
www.abgietelink.nl geeft een overzicht van zijn werk
U kunt tevens via zijn website voor zijn programma’s doneren
Info@abgietelink.nl

https://www.linkedin.com/in/ab-gietelink-32974411/
https://www.youtube.com/channel/UCZnHRd0UT3LzvNDMmVwau8g/featured
Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s.
Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media.
Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.
Waardeer je onze video’s?
Help ons een in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz. https://steun.cafeweltschmerz.nl/
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s?
Klik hierboven dan op Abonneren!

Bekijk de video op LBRY.tv:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.