De media vervangen de sociale instituties en worden machtiger; Teun Gautier en Dick Pels

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Hoe gaat onze collectieve besluitvorming zich ontwikkelen?

Dit is een pilot aflevering van Studio Weltschmerz waarin oplossingen rond maatschappelijke vraagstukken centraal staan.

Dick Pels is socioloog en publicist. Pels noemt zich een progressieve liberaal ook wel een sociaal-individualist, die zich bezighoudt met een breed scala aan maatschappelijke onderwerpen. Tussen 1 januari 2010 en 1 februari 2013 was hij directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. Tegenwoordig is hij professioneel muzikant.
Media ondernemer en uitgever Teun Gautier maakt voor Café Weltschmerz een serie gesprekken over de onderliggende factoren binnen de huidige transitie periode.
Volgens Pels zijn veel sociale instituties zich aan het individualiseren. Burgers nemen steeds meer ruimte en vrijheid voor zichzelf met als gevolg dat er compenserende structuren ontstaan. De samenleving valt volgens Pels daarmee niet uit elkaar. De oude en nieuwe media nemen de rol van de instituties over en leggen nieuwe verbindingen. Individualisering en mediatisering gaan daarbij hand in hand. Het proces is al lang op gang. Fortuyn was als politiek mediafiguur daar een vroege uitdrukking van.
Het is een logische rol voor de media want we moeten toch zaken geregeld zien te krijgen en machtsvorming is daarbij een belangrijke factor. Organisaties worden platter en instituties lichter. De media worden daarmee invloedrijker. De mediamakers behoren nu tot een nieuwe machtige elite.
Het zelfde proces is aan de gang in de familie omgeving. Poly-amorie is een opkomende vorm van onderlinge verhoudingen. Waar vroeger de familie de structuur bepaalde van de samenleving worden tussen individuen steeds vaker, tegelijk een verscheidenheid aan verdiepende relaties aangegaan.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.