De morele crisis en wederopstanding van Europa; Sid Lukkassen en Joachim Pohlman

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13 Joachim Pohlman is woordvoerder van de N-VA en schrijver. Hij werkte op de studiedienst en stippelt de mediastrategie uit. Ook denkt hij veel na over Ernst Jünger (1895 – 1998) en diens conservatieve anarchisme. Vandaag filosofeert hij met Sid Lukkassen hoe dit gedachtegoed ons kan helpen om de culturele leegte op te vullen die de linkse lange mars door de instituties achterlaat. Jünger vocht in de Eerste Wereldoorlog en meende dat hij met zijn heldenmoed een verschil kon maken. Maar al snel zag hij de dominantie van de techniek over de krijgskunst: hoe kon heldenmoed nog een verschil maken tegen gifgas, tegen kanonnen die van kilometers afstand bombardeerden? Na de oorlog zag Jünger deze technische manipulatie overal terug in de bureaucratische processen van de massamaatschappij. Hij ging op zoek naar herbronning, naar het idee van het culturele Europa als bezielend ideaal. Wat hebben politici hier vandaag praktisch aan?

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.