De opkomst van maatschappelijk- en sociaal ondernemen: Harry Starren en Leonard Millenaar

Er zijn tussen de 5000 en 6000 maatschappelijk gedreven ondernemingen in Nederland. Deze zetten zich primair in om maatschappelijke ‘uitdagingen’ op te lossen. Om dat goed te realiseren kunnen deze ondernemingen zich niet puur richten op kortetermijnwinst maar op hun maatschappelijke impact.
Financieel rendement als middel voor maatschappelijk rendement’.
Harry Starren en Leonard Millenaar voeren een verkennend gesprek over de opkomst van sociaal ondernemen en de rol die managers en organisatieadviseurs daarbij kunnen spelen. De aanleiding is het recent verschenen themanummer over sociaal ondernemen van de M&C Quarterly, een vakblad voor organisatieadviseurs waarvan Leonard Millenaar de hoofdredacteur is.
Sociale ondernemingen dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen met een rendabele verdienmodellen. Denk aan Kromkommer, De Heilige Boontjes en The Colour Kitchen. Onze wereld zou erbij gebaat zijn als meer organisaties deze meervoudige waardecreatie nastreven. Leonard Millenaar vertelt hoe organisatieadviseurs daaraan kunnen bijdragen: ‘Enerzijds door nieuwe sociale ondernemingen te helpen met opstarten en opschalen. Anderzijds door traditionele organisaties te ondersteunen bij de transitie van een puur financiële oriëntatie naar meervoudige waardecreatie.’
In dit gesprek verkennen Harry Starren en Leonard Millenaar het fenomeen ‘sociaal ondernemen’ door te spreken over de verschillende uitingen, de geschiedenis ervan en het ontwikkelingsperspectief. Naast de positieve kenmerken, komen ook de (mogelijke) schaduwzijden van social enterprises en social enterpreneurship aan de orde. Conclusie: een betere wereld vraagt om een doorbraak in onze economie.
Leonard Millenaar (34) is zelfstandig organisatieadviseur, docent aan de Vrije Universiteit en hoofdredacteur van de M&C Quarterly.
De inhoud van het themanummer van de M&C Quarterly over sociaal ondernemen vind je hier: https://www.managementenconsulting.nl/tijdschrift/2019/nummer-1-19
 
Websites:
www.managementenconsulting.nl
www.leonardmillenaar.com
www.harrystarren.nl[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.