De Oranjes en hun Koninkrijk; Rob Scholte en René Zwaap

‘Die droge staatsrechtelijke discussie over republiek of koningshuis is vervelend. Het gaat om een mentaliteitsverandering. Die rare passiviteit die in ons volk zit, is een bijproduct van de horigheid aan de koning. Dat haal je niet weg door die koning te verwijderen, want binnen de kortste tijd hebben we nog iets ergers verzonnen.’

renezwaap1

René Zwaap was van 1988 tot 2004 redacteur van weekblad De Groene Amsterdammer en publiceerde in tal van andere media, zoals Esquire, Nieuw Israëlietisch Weekblad, Geschiedenis Magazine, Nieuwe Revu, Algemeen Dagblad, PM Magazine,VARA TV Magazine, de Neue Zürcher Zeitung, voetbaltijdschrift Johan en The Post Online.
Hij is medeoprichter van het tijdschrift De Republikein, waarvan hij sinds 2015 hoofdredacteur is. Hij is samen met Mohamed el-Fers bedenker en maker van tv-kanaal MokumTV op de Amsterdamse lokale zender Salto A1, waar hij presentator was van de populaire royaltyrubriek de ‘Appeltjes van Oranje’. Zwaap won in 2000 de Mercurprijs voor “redacteur/columnist van het jaar” voor zijn bijdragen in De Groene Amsterdammer.
In dit gesprek een terugblik over het Koningshuis, Prins Bernhard, het Republikeins Genootschap en de huidige stand van zaken van de Oranjes in het Koninkrijk der Nederlanden.

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.