‘De overheid gaat jaren mee en overleeft ons allemaal’; Önder Kaya en Dianthus Panacho

Over het grootstedelijk lobbyen en het verheffen van de burger.
Is een lobbyist iemand die de gemiddelde burger zou moeten wantrouwen of is de lobbyist een Prometheus, die vuur van de goden steelt en aan de mensheid geeft? Önder Kaya sprak een klein uur met Dianthus Panacho, lobbyist uit grootstedelijk Rotterdam, met een reputatie in het behartigen van belangen voor particuliere klanten in de interactie met het openbaar bestuur. Aanbestedingen, coalitieakkoorden, de eigenaardigheden van wethouders, strategisch denken en handelen; voor Panacho zijn het zaken die niet onbekend zijn en het succes van zijn werk bepalen.
Het werkterrein van de lobbyist wordt vaak in de media besproken, maar weinig Nederlanders hebben er ervaring mee en/of hebben er zicht op. Het vak wordt door sommigen met negatieve bestuurspraktijken in de Verenigde Staten geassocieerd. Volgens Panacho ten onrechte. Wat doet een lobbyist en kunnen burgers in bijvoorbeeld achterstandsbuurten of sociaaleconomisch moeilijke omstandigheden ook profiteren van de diensten van lobbyisten? Vaak wordt gedacht dat alleen kapitaalkrachtigen toegang hebben tot individuele belangenbehartigers in het schemergebied tussen bestuur en politiek. Dianthus Panacho legt uit dat dit niet het geval hoeft te zijn.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer.[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.