De paradox van het kritisch denken in de medische wetenschap (3): Cees Hamelink en Bert Keizer
Het paradoxale van de medische wetenschap is, dat het berust op kritisch denken, maar in de praktijk vaak niet wordt uit gevoerd. Voorbeeld; de griepprik is alom bewezen NIET effectief. Toch gaan we massaal door met het vaccineren.
Onder redactie van Cees Hamelink, emeritus hoogleraar in de communicatiewetenschappen, vindt een reeks gesprekken plaats over het belang van kritisch denken en de ernstige effecten van de strijd tegen kritiek voor de toekomst van de samenleving.
In deze derde aflevering gaat Hamelink in gesprek met de arts en filosoof Bert Keizer over de rol van kritisch denken in de gezondheidszorg. Volgens Keizer is de medische wetenschap ‘geboren uit het
kritisch denken’. Geneeswijzen als de aderlating konden daardoor definitief worden verlaten. Maar deze discipline is ook mensenwerk.
Keizer waarschuwt ervoor om de patiënt niet alleen rationeel en zuiver wetenschappelijk te benaderen. Emoties spelen een belangrijke rol in de genezing. Goed contact tussen de arts en de patiënt en het placebo-effect kunnen vaak een positief bijdragen aan de genezing. Deze inzichten worden door medici vaak niet overgenomen. Keizer wijst dan ook op een opvallende paradox. De medische wetenschap is gefundeerd op kritisch denken, maar toch worden veel inzichten door medici niet overgenomen in de dagelijkse praktijk.
Bekijk deze video op YouTube:
Bekijk de video op LBRY.tv
Luister de podcast op SoundCloud:
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.