De Taliban in Afghanistan was onze vijand niet’: Coen de Jong en Bette Dam

De oorlog in Afghanistan is niet met militaire middelen op te lossen. Het is een politiek conflict. Dat zegt Bette Dam, jarenlang journalist in Afghanistan voor onder andere de NRC, in haar recent verschenen boek ‘Op zoek naar de vijand’.
Bette Dam begon in Afghanistan als ‘embedded journalist’ en ging mee met het Nederlandse leger naar Uruzgan. Later ging ze doen wat alle militairen haar ernstig afraadden: onderzoek doen onder de Afghanen zelf.
Met alleen lokale begeleiders reisde ze door heel Afghanistan en ging op zoek naar de achtergronden van de mysterieuze leider van de Taliban, moellah Omar. Ze kwam er achter dat deze gevreesde leider helemaal niet door één deur kon met de door de Amerikanen gezochte Osama bin Laden. Sterker nog, het liefste had Moellah Omar een wapenstilstand gesloten met de Amerikanen.
Maar toen de Taliban zich al drie maanden nadat de Amerikanen na 9/11 Afghanistan waren binnengevallen wilden overgeven weigerde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld dat. Rumsfeld intimideerde de Afghaanse president Hamid Karzai in een telefoongesprek en dwong hem verder te vechten. ‘Nothing happens without my permission’. Bette Dam heeft dat bevestigd gekregen van Hamid Karzai zelf.
Jan-Peter Balkenende, destijds premier van Nederland, wilde niet reageren op vragen van Bette Dam ‘omdat hij liever niet terugkijkt’. Inmiddels is Afghanistan de langstlopende buitenlandse oorlog in de Amerikaanse geschiedenis, en ook in de Nederlandse.
Het antwoord op de vraag ‘op zoek naar de vijand’ is dat de vijand er niet was. Er waren in 2001 in Afghanistan geen terroristen die ons in het westen wilden aanvallen. Door de aanhoudende oolrog en de vele slachtoffers zijn er inmiddels wel vele Afghanen die wraak willen op de Amerikanen.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer. 📌Cafe Weltschmerz is ook terug te vinden op alle grote podcast kanalen
‘De pers heeft een stuwende rol gehad in de oorlog gaande houden’ zegt Bette Dam, door éénzijdig de visie van de Amerikaanse en de Nederlandse militairen te belichten.[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.