Ecologie van schaarste naar die van overdaad; Hajo Smit met Rypke Zeilmaker

Hoe werkt de natuur, wat is ecologie, zijn we daarmee niet op een dwaalspoor gebracht en hoe zouden we daarmee verder kunnen?

Rypke Zeilmaker is natuur/wetenschapsjournalist, blogger voor Climategate.nl en fotograaf van het Antropoceen. Hajo Smit  studeert in 1991 cum laude af als meteoroloog en klimaatdeskundige aan de Wageningen Universiteit. Hij is mede-initiatiefnemer van de website Climategate.nl.
maxresdefault
‘Het oude paradigma van de ecologie is dat van het ‘natuurlijke evenwicht’, een stabiele natuur – een paradijs- dat ontstaat als je zoveel mogelijk verstoring wegneemt, ecologie staat ook voor ‘huishouden van de natuur’. Eigenlijk is iedere menselijke toevoeging dan automatisch een verstoring van het huishouden. Milieubeleid is grotendeels nog gebaseerd op dat achterhaalde idee van de Balans van de Natuur. De enige oplossingen voor milieubeleid zijn dan automatisch het afknijpen en insnoeren van menselijke invloed. Dit denken over een statisch natuurlijk evenwicht is verbonden met een paradigma van schaarste. Er zijn dan harde grenzen op aarde waar de mens niet aan mag tornen, de mens moet onder controle komen en op rantsoen, de ecologische bonkaart
Maar het natuurlijk evenwicht bestaat niet.  Een complexe natuur en ook menselijke samenleving bestaat bij gratie van een overvloed aan energie en verspilling, en leeft ver buiten thermodynamisch evenwicht. Vanuit die vernieuwde kijk op natuur is een ander nieuw paradigma van overvloed mogelijk waarbij menselijke creativiteit net als de evolutie de  meest onvoorstelbare oplossingen geeft, als je mensen maar niet insnoert en vrije goedkope energie beschikbaar hebt. Ideas having sex’

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.