Salafisten accepteren geen democratie; Hans Moll en Maarten Zeegers

Hans Moll in gesprek Maarten Zeegers over zijn onderzoek naar het “lichaam” van de Arabier.

Salafistisch prediker; “Een echte moslim kan het democratische systeem niet accepteren!”


Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13
Maarten Zeegers studeerde politicologie en is Arabist. Na zijn studie vertrok hij naar Syrië om het “lichaam” (acroniem voor cultuur) van de Arabier te bestuderen. Hij begon een studie islamitisch recht aan de universiteit van Damascus. Vervolgens is hij uitgebreid in Syrië rond gaan reizen en heeft alle minderheden daar gesproken. Tenslotte zat hij drie maanden in een islamitisch klooster totdat de revolutie daar uitbrak. Volgens Zeegers heeft niemand deze revolutie aan zien komen en werd deze aangestoken door wat er in Tunesië en Egypte gebeurde. Egypte en Syrië zijn zo aan elkaar verbonden dat wat in Egypte gebeurd wat later gebeurd in Syrië, zo stelt hij. Zeegers werd tijdens de revolutie opgepakt. Zijn vrouw Sarah heeft hem Syrië uit kunnen smokkelen en via Oostenrijk kwamen ze beide in 2013 in het Transvaal kwartier in Den Haag aan.
In deze buurt is driekwart van de inwoners moslim, en is hij zelf degene die moet zien te integreren.
Al snel blijkt dat Zeegers niet welkom is in de gesloten gemeenschappen in de Haagsche wijk. Hij ziet maar één mogelijkheid: zichzelf voordoen als moslim. Zijn nieuwe identiteit opent een wereld waarin maar weinig Nederlanders thuis zijn. Van dichtbij ziet hij een rituele geseling, hij laat een duivel uitdrijven en trekt twee maanden op met een Syrië-ganger. Zijn stappen worden zelfs gevolgd door de AIVD. Op het moment dat hij zich dreigt te verliezen in zijn dubbelleven, verandert zijn wijk in een oorlogsgebied.
“Ik was een van hen” is de titel van een onthullend en onontbeerlijk verslag over wat er zich afspeelt in het ‘Nederlandse Molenbeek’.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.