Een geopolitiek overzicht (3): Sid Lukkassen en Derk Jan Eppink

Dit is het derde gesprek van een drieluik in aanloop naar de Europese verkiezingen.
Iedere goede geopolitieke analyse gaat uit van de drie grote mogendheden. Dat zijn de kernmogendheden: Rusland, Verenigde Staten en China. Deze mogendheden hebben ieder hun comfort zone waar je niet aan moet komen. ‘Blijf weg uit de klauwen van de beer’.
De belangrijkste geopolitieke ontwikkelingen voor Europa zijn op dit moment, de opkomst van China, de assertiviteit van de VS onder Trump en de huidige rol van Rusland. Een heruitgave van de 19e eeuw als een complexe evenwichtsoefening tussen Europese staten. Voeg daar de rollen van Rusland en de VS, met de opkomst van China aan toe.
De VS heeft zich onder Trump volledig herpakt. In Europa heeft men daar nog geen analyse van gemaakt. Wat is nu de impact van Trump op de positie van de VS? De economie draait goed, werkeloosheid is historisch laag en het heeft inmiddels het modernste leger.
De opkomst van China gaat geruisloos en stapvoets. De strategie van China is historisch gebaseerd op list. Het zwakste moment kiezen van de tegenstander om de macht over te nemen. In het verzwakte Zuid Europa slaan de Chinezen toe door zich in te kopen ten behoeve van een nieuwe Zijderoute. Ook met de VS zal er uiteindelijk een handelsovereenkomst komen. Zij doen dat alles zonder ruzie te maken. De Chinezen denken daarbij niet in decennia maar in eeuwen.
Rusland is terug in haar oude rol uit de 19e eeuw. Een groot maar ongemakkelijk land. Economisch heeft zij haar beperkingen maar militair strategisch is zij van belang.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.