Einde Atlantische alliantie en uiteenvallen westerse wereld; Coen de Jong en Kees van der Pijl

(Deze aflevering heeft een geluidsstoring die tijdens de opname niet werd vastgesteld. Omwille van het inhoudelijke belang menen we het toch online te moeten zetten. Excuses voor de mindere kwaliteit)
De actie van Trump om het nucleair verdrag met Iran niet te certificeren, luidt niet alleen het einde van de Atlantische alliantie in, maar wellicht in het verlengde daarvan ook het uiteenvallen van de Westerse wereld.
De sanctieheffing tegen Iran is een vorm van economische oorlogvoering. Volgens Kees van der Pijl leidt dat tot grote veranderingen in Iran zelf en wellicht tot een volledige oorlogvoering.
Van der Pijl stelt dat met de Amerikaanse sancties tegen Iran, de EU gedwongen wordt zich exclusief economisch op Amerika te gaan richten. Dit gaat in tegen de natuurlijke ontwikkeling van de EU naar een eigen economisch speelveld. De sancties door Amerika zijn echter te groot voor Europa om zich er eenstemmig aan te kunnen houden. Naast de landen die met elkaar strijd voeren rond deze nieuwe economische realiteit zoeken ook de multinationals daarbinnen hun weg. Grote investeringen gericht op lang termijn lijken volledig verloren te gaan. Boeing en Airbus hebben miljardenorders van Iran en de Westerse industriële producten zitten vol met Amerikaanse onderdelen.
Hoewel de EU een grotere economische macht vormt dan Amerika blijft het volgens Van de Pijl een krakkemikkig verbond, dat onvoldoende tegenkracht kan bieden. Het uitblijven van een politieke reactie van de EU op de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Palestina en het bloedbad in de Gaza toont aan dat Europa politiek niets meer voorstelt.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.