Erik de Vlieger met Mediamatic – Willem Velthoven over de toeristenindustrie


Amsterdam wordt sinds enkele jaren geconfronteerd met een (te) sterk groeiende toerististenindustrie. Bewoners klagen; infrastructuur begint te knellen, kleinschalige winkeliers verdwijnen en vervangen door klompenwinkels, kaasgalerieën en tulpenmusea. Hotels rukken op en sociale woningen worden tegen snel groeiende dagprijzen aan het woningbestand onttrokken. In dat landschap vraag Café Weltschmerz zich af wat de verborgen effecten zijn van deze “nieuwe” geldmachine voor de stad. De creatieve industrie bijvoorbeeld is sinds de 80-er jaren een belangrijke sector waarop Amsterdam veel beleidsbeslissingen baseerde. Hoe verhoud zich dat tot het nieuwe economische troetelkindje van de huidige bestuurders?
Willem Velthoven is de oprichter en voorman van Mediamatic, het school voorbeeld van een geslaagd creatief laboratoriumproject. Tegen iedere verwachting in ziet Willem Velthoven alleen maar voordelen. De creatieve industrie leeft bij de gratie van een sterke, economische omgeving, vindt hij. Wel moet er slimmer omgegaan worden met het aanbod “Nederland”, maar hoe doe je dat als 17 miljoen buitenlanders jaarlijks voor de grachtengordel komen?
 
 


Podcast


00:20 Intro
01:00 Terugblik Mediamatic
02:20 Biomatic
03:50 Toerisme
07:10 Buga Boo
09:50 Toerisme versus creatieve industrie
13:23 Toeristen spreiden
16:42 Meningen
20:00 Strategische aanpak
21:05 Rondleiding
22:16 Beleidsadvies
24:35 Herbenoeming/herindeling provincies
25:50 Nagesprek

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.