Ethiek rond het levenseinde; Esther van Fenema met Dick Engberts

Dick Engberts is hoogleraar Medische Ethiek en Gezondheidsrecht aan de Leids Universitair Medisch Centrum. Het gaat in dit gesprek om de nieuwe term “Voltooid Leven” wat onlangs door de commissie Schnabel in haar rapport werd geïntroduceerd.
2016-11-20-photo-00004974
Engberts is “in mineur” over het rapport van Schnabel en schrijft daarover een artikel wat gepubliceerd werd in het tijdschrift voor Gezondheidsrecht. Engberts twijfelt niet aan de deskundigheid van de commissieleden maar wel aan de bedoelingen om met het rapport daadwerkelijk een visie-verandering tot stand te brengen over de individuele keuze van het eigen levenseinde. “Er wordt in het rapport een opeenstapeling van bezwaren gepubliceerd waarvan niemand weet of het wel bezwaren zijn. Niemand weet of deze ergens op gestoeld zijn of wellicht bedenkingen, als dat er een aanzuigende werking vanuit zou kunnen gaan”. De commissie is volgens Engberts ten onrechte benauwd dat de bestaande euthanasieregeling te makkelijk zal worden genegeerd. De commissie meent dat er met een nieuw levenseinde regeling misbruik gemaakt zou kunnen worden.
Engberts gaat daar ook vanuit omdat er nu eenmaal geen regeling bestaat waar niet misbruik van gemaakt wordt. Esther van Fenema vraagt zich toch af of je het mensen niet te makkelijk maakt………

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.