Extreme ongelijkheid tussen Joden en Palestijnen; Hans Knoop en Jaap Hamburger

Een betrokken gesprek over ‘Israël versus de Palestijnen’ tussen Hans Knoop en Jaap Hamburger.
Geen international conflict roept in het Westen, – ook in Nederland -, zo veel emoties op als dat tussen Israël en de Palestijnen. Al honderd jaar en meer leven joden en Palestijnen op gespannen voet met elkaar in het gebied tussen de Middellandse zee en de rivier de Jordaan, ingeklemd tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Joden hebben in dat gebied sedert 1948 een eigen staat, Israël, met een belangrijke Palestijnse minderheid binnen de grenzen. De destijds tegelijkertijd aan de Palestijnen beloofde eigen staat is tot nu toe niet op eenzelfde wijze tot stand gekomen. Dat gefnuikte nationale streven en de Israëlische bezetting, zijn een permanente bron van spanning. Het gebied is geteisterd door tenminste een dozijn opstanden en oorlogen, waarvan vele tussen Israël en de Palestijnen. De verwoestende Israëlische aanval op Gaza in 2016 is daarvan de meest recente. Is het ook de laatste?.
Hoe kijken Hans Knoop en Jaap Hamburger naar het gebied, zijn bewoners en zijn geschiedenis van de afgelopen eeuw? Valt er voor een van beide partijen een ‘gelijk’ te halen uit de gebeurtenissen, of moeten we de geschiedenis nu maar laten voor wat die is, en dient uitsluitend de huidige situatie leidend te zijn voor een ‘oplossing’ van de tegenstellingen?
De voormalige Midden Oosten correspondent voor de Telegraaf en columnist Knoop en de voorzitter van Een Ander Joods Geluid Hamburger, tasten elkaar af, en blijken het, surprise, diepgaand oneens. Kijken we achterom, of vooruit? En hoe?
Geen van beide schuwt de emoties; dat maakt dit gesprek meer dan alleen een keurig menings-verschil tussen twee gepensioneerde heren.[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.