Filmmakers denken te klein binnen de internationale context; Ate de Jong met Sandra den Hamer

De afstand tussen Rotterdam en Nederland is groter dan de afstand tussen Rotterdam en de rest van de wereld.

Sandra den Hamer was eerder directeur van het Rotterdamse Filmfestival en sinds 2012 directeur het Eye (voorheen het filmmuseum in Amsterdam). Zij ontving in 2016 de Nederlandse Cultuurprijs.
Schrijver en filmmaker Ate de Jong vraagt zich af of de verkiezing van Trump invloed gaat krijgen op de Nederlandse filmcultuur. Volgens Den Hamer zal dat zeker in vloed krijgen, want we staan niet op onszelf in Nederland en zowel politiek, economisch en cultureel zal dat invloed gaan krijgen.
 

2015-09-23 00:00:00 UTRECHT - Sandra den Hamer, de directeur van filminstituut Eye, heeft tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Filmcultuur ontvangen. Het speciale beeld wordt onregelmatig uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. ANP KIPPA SANDER KONING

UTRECHT – Sandra den Hamer, de directeur van filminstituut Eye, heeft tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Filmcultuur ontvangen. Het speciale beeld wordt onregelmatig uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. ANP KIPPA SANDER KONING


Den Hamer heeft in haar carrière veel internationale reizen gemaakt en Ate de Jong vraagt zich af of bij de Nederlandse filmmakers niet een exotische passie ontbreekt? “Kijken de Nederlandse Filmmakers niet te klein?” Den Hamer heeft veel respect voor de Nederlandse filmmakers, maar vindt dat hier idd sprake van is. Tijdens het jaarlijkse filmfestival in Rotterdam ontbraken vaak de Nederlandse filmmakers tussen de honderden internationale gasten. De afstand tussen Rotterdam en rest van Nederland leek groter te zijn dan de afstand tussen Rotterdam en de rest van de wereld. Het financieringsmechanisme in Nederland draagt daar toe bij. In Nederland zoekt men het geld bij de omroepen en het filmfonds. Dat korset van filmfinanciering is volgens Den Hamer te dwingend om een film goed te ontwikkelen. Het zou er voor pleiten om een minder complexe vorm van financiering te ontwikkelen waarin het woud van regels en commissie’s wordt teruggedrongen. Er is nu te weinig tijd, rust en ruimte om een film goed te maken en af te werken.
Terwijl de filmmakers internationaal verstek laten gaan kent Nederland ook een aantal filminstituten; zoals het Eye, Cinekid, Rotterdams Filmfestival en het IDFA met wel een internationale blik. De vraag is of dit een cultureel verschijnsel is of een financieel management probleem…..?

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.