Florijn zet een stap voorwaarts met rentevrij geld – Max von Kreyfelt en Anthony Migchels

De Florijn past in een lange traditie van goedkope betaalmiddelen die puur dienen om daadwerkelijke handel, en dus geen speculatie of ‘geld met geld verdienen’ te faciliteren. Een beroemd voorbeeld is de Zwiterse WIR, dat sinds 1934 bestaat, en waar meer dan 60.000 Zwitserse bedrijven aan meedoen.
Maar ook in Duitsland en elders in Europa bestaan inmiddels naar schatting enkele honderden van zulke munten.

Deze munten zijn (potentieel) heel belangrijk, met name in tijden van financieel economische malaise, omdat ze dan extra (schaarse) liquiditeit kunnen toevoegen aan de lokale economie. Bovendien helpen ze handel lokaal te houden, i.p.v. dat geld en omzet weglekt naar elders.

De Florijn bouwt hierop voort, en brengt een belangrijke innovatie: de eerste munt die zowel rentevrij krediet kan verschaffen, als inwisselbaar is voor de Euro. Dat is nog niet eerder vertoond, waar ook ter wereld. En het is duidelijk dat deze innovatie enorm helpt om effectiever te zijn als ‘lokale’/rentevrije munt.

De Florijn is primair gericht tegen kredietschaarste (voor armen, maar ook middenklasse, en MKB), en kapitaalschaarste; te weinig geld in de lokale economie. Er zijn al ruim 1600 rekeninghouders, waarvan bijna 250 bedrijven.

www.betalenmetflorijn.nl

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.