Franse politiek is al sinds Rome gebaseerd op cliëntelisme; Hans Moll en Laurent Chambon

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

 “Het gaat in een groot land als Frankrijk nooit alleen om de kandidaat. Als Marie le Pen aan de macht komt hebben we niet alleen met haar te maken maar ook met haar entourage. Wie wordt minister van minister van binnenlandse zaken, wie controleert straks de politie en het leger? De media in Frankrijk geeft daar veel aandacht aan.”


Hans Moll praat met Laurent Chambon over de verkiezingen in Frankrijk (2017). Hij legt het technische verschil uit tussen de verkiezingen in Nederland en Frankrijk met de twee stemrondes. Franse politiek is van oudsher gebaseerd op cliëntelisme. President van Frankrijk worden is daarom volgens Chambon complex.
Chambon is een Franse socioloog en politicoloog die sinds 1998 in Nederland woont. Hij is specialist in de minderheden in de politiek, hij was lid van de stadsdeelraad Amsterdam Oud-Zuid tussen maart 2006 en mei 2010 voor de Partij van de Arbeid als enige politicus van (niet-Nederlandse) afkomst in Nederland.
Hij is medestichter van Minorites.org, een Franstalige website over minderheden en hij is vrij zichtbaar als socioloog in de Franse media (hij praat dan over Nederland) maar ook in de Nederlandse media (dan over Frankrijk). In dit gesprek met Hans Moll wordt in gegaan op de sociale onrust in Frankrijk in de context van de Europese crisis.

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.