Fre Hooft van Huysduynen en Iteke Weeda; strijd tussen het “mannelijke” en “vrouwelijke”


Iteke Weeda is socioloog en emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken. In het gesprek met Fre geeft Iteke Weeda precies aan hoe de verschillen tussen de mannelijke- en vrouwelijke- elementen zich in de samenleving verhouden.
“Mannelijk denken is logisch-oorzaak-gevolg-denken, het vrouwelijk denken is het hier-en-nu-en-alles-verbonden-denken.”
Podcast

Wilt u Café Weltschmerz met een donatie helpen?
NL23 TRIO 0390 4379 13

00:00 LEADER
01:45 “De westerse samenleving is altijd mannelijk ingericht geweest met hiërarchie en zeer prestatiegericht, vrouwelijke waarden nemen nu toe”.

02:15 “Het gaat niet om vrouwen en mannen maar om de manlijke en vrouwelijk waarden. Er zijn hele vrouwelijke mannen en hele vrouwelijke ook hele manlijke vrouwen. Het mannelijke is toekomstgericht, het vrouwelijke “hier en nu” gericht. Het hart van de zaak is het “wij”, de relatie en verbinding.” En verder veel uitleg over mannelijke en vrouwelijke waarden.
0:6:20 ‘Het privéleven is vrouwelijk gedefinieerd. Mannelijke mannen en vrouwelijke vrouwen werken niet samen, die begrijpen elkaar niet. Een huwelijk moet androgyn zijn.”
07:24 Jongeren zijn al meer androgyn dan de ouder generaties. Maar je moet wel je “ik” onderscheiden. Oudere mannen worden ook steeds vrouwelijker.
09:30 Jonge bedrijven zijn vaak ook androgyn. Meer gelijkwaardig, minder hiërarchisch. Meer aandacht voor de aarde en het milieu. Het “vrouwelijke” is het zorgzame en verbondenheid voor de omgeving, meer “wij” en minder “ik”.
10:45 “Juist in een crisissituatie is het van belang om veranderingen tot stand te brengen. Ze worden nog niet optimaal benut. We zouden beter af zijn in de wereld als we het vrouwelijke element gelijkwaardig ingebracht wordt. Dat betekend dat je daarnaast het mannelijke element meer het gezin in kan brengen”.
14:10 “De twee grote stromingen zijn socialisme en liberalisme, waarbij liberalisme mannelijk en socialisme vrouwelijk is. Samenwerking tussen de PvdA en VVD is een stap in de goede richting maar gaat niet goed omdat ze geen geïntegreerde visie hebben. In het algemeen gesproken is politiek en debat is mannelijk. Vrouwen gaan meer het dialoog aan.”
17:40 “De werkende hebben het druk en we hebben gevoelsverlies voor mensen die geen werk hebben. Aan herverdeling doen we nog steeds niet. Werk, inkomen en aanzien vinden we nog steeds het belangrijkste en niet de werkelijke passie, of wat wil ik bijdragen op aarde?”
19:10 “Burn Out komt niet door wat je doet, maar door wat je niet doet!
19:25 We willen steeds groter de wereld regeren en tegelijk ook regionaler. Westerse en Oosterse culturen zijn zich ook gaan vermengen. Alles gaat langzaam bij elkaar komen, waardoor we een meer androgyne samenleving worden met minder geweld. Als het mannelijke doorschiet wordt het gewelddadig, als het vrouwelijke doorschiet wordt het depressief.
24:25 “De wetenschap is een heel mannelijk instituut, maar er is ook daar inmiddels meer spiritualiteit. Stel; als je psychologie hebt gestudeerd en je weet niet wie je zelf bent dan projecteer je jouw problemen op de ander.”
29:05 NAGESPREK

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.