Géén Marrakesh-migratiepact; Coen de Jong en Syp Wynia

De Nederlandse regering is van plan ‪op 10 december 2018‬ in Marrakech het ‘Global Compact on Migration’ – kortweg ‘migratiepact’ – te gaan ondertekenen. Meer dan 190 lidstaten van de Verenigde Naties zouden zich bij dit migratiepact willen aansluiten. Het pact maakt migratie eenvoudiger en geeft migranten meer rechten in het land van aankomst. Het pact zou zelfs de terugkeer van migranten naar landen van herkomst bevorderen.
 
Volgens de Nederlandse regering zijn de afspraken in het pact niet-bindend. Maar de weerstand tegen het migratiepact groeit. Wat zijn de gevolgen als Nederland ‪op 10 december‬ tekent? En is het migratiepact wel echt niet-bindend?
📌 Dit gesprek is geadopteerd door;
📌 Wietske van Raalte,
📌 Inge Van Rijswijk de Jong en
📌 Martijn Van de Scheur
Syp Wynia, journalist van het weekblad Elsevier, heeft het ontstaan van het migratiepact tot op de bodem uitgezocht. En wat blijkt: tot voor kort wist de Tweede Kamer van niets en de Nederlandse regering kan niet nog steeds niet uitleggen wat de gevolgen zijn van het ondertekenen van het migratiepact.
Voor Café Weltschmerz beschrijft Syp Wynia dat het migratiepact betekent dat Nederland de controle over migratie verder kwijtraakt, dat het Nederland heel veel gaat kosten en dat het Nederlandse parlement dat – tot nu toe – prima vindt. En het niet-bindende karakter van het pact? Als het aan Nederlandse rechters en internationale organisaties ligt zit Nederland binnen de kortste keren vast aan alle bepalingen in het migratiepact.
Onder andere de Verenigde Staten, Australië, Polen, Hongarije, Oostenrijk en Italië hebben al aangegeven het pact niet te gaan ondertekenen. Komt het Nederlandse parlement nog in actie?

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.