Gesluierde jaren – Shohreh Feshtali | Boeken die u niet mag lezen

Boeken die u niet mag lezen: Paul Cliteur in gesprek met Shohreh Feshtali
Shohreh Feshtali (1970) vluchtte in 1993 uit Iran naar Nederland. Zij leefde dus de eerste 9 jaar onder het bewind van de Shah (tot 1979). De volgende 14 jaar onder het bewind dat Ayatollah Khomeini introduceerde. Dat wil zeggen: een theocratisch schrikbewind. In Nederland bouwde zij vanaf 1993, toen zij 22 was dus, een nieuw bestaan op. Onlangs verscheen haar autobiografische roman die tevens haar debuut is. Het behandelt de jaren dat zij leefde onder het bewind van de islamisten.
Feshtali’s Gesluierde jaren: verloren vrijheid – verborgen liefde (2022) geeft een prachtig portret van het leven onder de theocratische dictatuur die in Iran in 1979 gevestigd werd en die tot op de dag van vandaag weet stand te houden. Het gaat over een tienermeisje, Shohreh, de schrijfster zelf dus, die probeert haar leven te leiden zonder zich aan te passen aan de nieuwe onmogelijke eisen van een vrouwvijandig regiem.
In het gesprek tussen Cliteur en Feshtali gaan zij in op het boek, haar jaren in Iran, maar bespreken zij ook allerlei gerelateerde onderwerpen, zoals “het geloof” van Feshtali. Zij is duidelijk geen volgeling van Khomeini (om het zacht uit te drukken). Maar wat gelooft zij wel? En wat onderscheidt Khomeini als dictator van andere dictators? Of bestaat nauwelijks verschil?

https://ap.lc/JIMV0

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz. Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s. Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media. Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Waardeer je onze video’s? Help ons in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz en word Stamgast!

Registreren

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s? Klik hierboven dan op Abonneren!

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.